Jacob J. Roosjen SRI

ZILVEREN THEEBUS, Reynier Boldijn, Amsterdam, 1711

description

Provenance

-Particuliere collectie, Nederland, 1979
-A.C. Beeling, Leeuwarden, 1982
-Particuliere collectie, Nederland

Detail Description

De rechthoekige theebus is rondom gedreven met bloem- en bladwerk in de hoeken. De cilindrische dop met geprofileerde randen wordt bekroond door een pinakeltje. Op de schouders zijn zes eikeltjes gedreven. Volledig gekeurd op de hals en voorzien van een trembleersteek op de onderzijde.



De toeschrijving aan Reynier Boldijn, (Amsterdam, 1683- na 1733) is gedaan door K.A. Citroen is op basis van de intialen RB. Reynier Boldijn werd geboren in 1683 als zoon van Michiel Boldijn en Volkertje Amelant. Hij was de oudere broer van de Amsterdamse zilversmeden Gerrit Boldijn en Michiel Boldijn. Zijn vader was winkelier in Amsterdam. Reynier werd in 1705 zilversmid. Zijn overlijden staat vermeld na 1733.



Theecultuur in Nederland

Het gebruik van thee hebben we in Nederland te danken aan de zeventiende-eeuwse koopvaardijvaarders van de VOC, die in China en Japan in aanraking kwamen met deze lekkere drank. Zij zagen handel in dit product en transporteerden grote hoeveelheden naar met name Amsterdam, waar de thee in pakhuizen werd opgeslagen en daarna voor hoge bedragen werd geveild. Thee was daardoor tot de eerste helft van de achttiende eeuw een drank voor uitsluitend de zeer welgestelden. Aanvankelijk werd thee zelfs als medicijn beschouwd, gepropageerd door artsen als Anthoni van Leeuwenhoek, Boerhave, Tulp en Bontekoe. Thee zou het bloed zuiveren en de geest verhelderen en vooral de kas van de aandeelhouders van de VOC spekken. Aan het einde van de zeventiende eeuw werd de drank als genotmiddel genuttigd door veelal deftige dames, die theekransjes organiseerden. Het theegebruik begon in de achttiende eeuw steeds meer in zwang te raken. Er werden zelfs speciale ruimtes in huis en buitenshuis ingericht met een theetafel met alles erop en eraan. De theekoepels bij de buitenplaatsen o.a. aan de Vecht zijn daar nog een blijvend voorbeeld van.



Het theegerei bestond voornamelijk uit kostbare porseleinen en zilveren voorwerpen, die de hoge prijs van de thee nog eens onderstreepten. Zilversmeden kregen de opdracht kleine zilveren trekpotjes te vervaardigen en grote zilveren waterketels op komfoor, die dienden om heet water bij te schenken op de sterk gezette thee in het trekpotje. Ook zilveren theebussen met slotje en theekisten met diverse theebussen erin werden besteld.







 

read more
ZILVEREN THEEBUS, Reynier Boldijn, Amsterdam, 1711

contact

Breukelen
Nederland

M +31 (0)6 53 26 82 80

info@jacobroosjen.com
jacobroosjen.com/