pan podium

PAN Podium biedt de bezoeker van PAN Amsterdam een afwisselend programma van inspirerende, interactieve presentaties en wetenswaardigheden
over uiteenlopende aspecten van kunst en de kunstmarkt. Het programma werd in 2015 gelanceerd
en is met bijdragen van toonaangevende musea, instituten, verenigingen en kunstinitiatieven zeer succesvol.
               

​​​​​Programma PAN Podium 2019


Zondag 24 november - Vereniging Rembrandt
12.00 tot 21.00 uur: Welk kunstwerk op PAN Amsterdam moet heel Nederland zien?

Vereniging Rembrandt daagt je op PAN Amsterdam uit op zoek te gaan naar kunst van betekenis. Niet alleen voor jezelf, maar voor heel Nederland. Welk kunstwerk raakt je en hoort volgens jou in een museum thuis. Ga naar PAN Podium en laat het ons weten! Elke twee uur kiest Vereniging Rembrandt de meest interessante keuze uit en beloont deze met een goodiebag.
 
Vereniging Rembrandt vindt het belangrijk dat iedereen kan genieten van topkunst. Daarom steunen wij Nederlandse musea bij kunstaankopen die ertoe doen. Dat kan een schilderij zijn van Vermeer, Rembrandt of Picasso, maar bijvoorbeeld ook een Japans kamerscherm of een video-installatie. Wij doen dit werk samen met ruim 16.000 leden. Als dank voor hun betrokkenheid krijgen zij vrije entree tot meer dan 120 musea door heel Nederland. Ook lid worden? Ga naar verenigingrembrandt.nl

Maandag 25 november - KVHOK
12.00 tot 21.00 uur: Over kunst & kennis & YoungGen

Wat kan je allemaal doen met kunst en antiek in je huis? Wat voor variaties kan je maken en doe je dit alleen op gevoel of ook vanuit een inhoudelijk perspectief? De Koninklijke VHOK assembleert voor PAN Podium diverse interieurs waaronder klassiek, hedendaags en eclectisch. In de verscheidene interieurs zijn kunstwerken van leden van Nederlands’ gerenommeerde vereniging van kunsthandelaren ingericht. Zo staat bijvoorbeeld onder een schilderij van Jan Schoonhoven een empire kandelaar op een designmeubel.
 
Gedurende de dag staan kunstwerken in verschillende interieurs centraal. Leer van onze experts in verschillende disciplines, verdeeld over meerdere sessies, alles over het werk. Zij gaan ook in gesprek met verzamelaars, conservatoren en designers. Tot slot komt spelenderwijs, de know how van KVHOK, aan de orde met in de avond een programma gericht naar de jonge koper.

De Koninklijke VHOK, opgericht in 1911, vertegenwoordigt 65 leden van alle denkbare disciplines van kunst en antiek. Ze zijn connaisseurs op kunsthistorisch gebied met veel praktische kennis, inzicht en waarde van objecten. Het VHOK-logo fungeert dan ook als een keurmerk.''.

Website: kvhok.nl


Dinsdag 26 november - See All This, Harper’s Bazaar, Elle Decoration en TEDxAmsterdam Women
12.00 tot 21.00 uur: Pretty Brilliant 

Als feestelijke afsluiting van 2019, het jaar waarin het 100-jarig vrouwenkiesrecht werd gevierd, organiseert See All This kunstmagazine in samenwerking met Harper’s Bazaar, Elle Decoration en TEDxAmsterdam Women een speciale
Pretty Brilliant-dag in het teken van vrouwen in de kunst. Een dagprogramma op PAN Amsterdam met lezingen, een paneldiscussie en rondleidingen.


Woensdag 27 november- De Kremer Collectie
12.00 tot 21.00 uur

Tijdens PAN podium presenteert het team van de Kremer Collectie een korte geschiedenis over de collectie, de missie, hoe er vandaag aan de missie gewerkt wordt en wat de toekomst visie is om deze missie te na te jagen. Aan bod komen het kunsthistorische onderzoeksprogramma, het Kremer Museum en de nieuwe doelgroepen die men bereikt door middel van het inzetten van digitale technologieën als VR, mobiele AR (Augmented Reality) en de zogenaamde "digital playground" strategie.

De Kremer Collectie werd door George en Ilone Kremer in 1994 opgericht. De prive collectie bestaat uit 84 Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17e eeuw. De collectie groeit nog steeds en verschillende scholen en genres zijn vertegenwoordigd waaronder: Carravagisten/ Utrecht, Leiden, Delft, Haarlem en Amsterdam, genre-interieurstukken, landschappen, historiestukken, Italianiserende landschappen, zeegezichten en portretten. De collectie bevat topstukken van onder anderen Rembrandt, Abraham Bloemaert, Hendrick ter Brugghen, Gerrit Dou, Frans Hals, Meindert Hobbema, Gerrit van Honthorst, Pieter de Hooch, Jan Lievens, Paulus Moreelse, Michael Sweerts, Jan Baptist Weenix, en Emanuel de Witte. De Kremer collectie heeft als missie om zoveel mogelijk mensen wereldwijd kennis te laten maken met de kunst. Dit doen ze door een actief bruikleen-, onderzoeks en digitaliseringsprogramma.

Website: de Kremer Collectie


Donderdag 28 november – RKD
12.00 tot 18.00 uur: Verhalen over grote en kleine meesters

Vijf conservatoren van het RKD laten u elk uur kennis maken met een bijzondere Nederlandse kunstenaar. Natuurlijk kent u Rembrandt, maar wist u dat hij pas vanaf de 19e eeuw de volksheld werd die hij nu is? En wat weet u eigenlijk van het excentrieke leven van ZERO-kunstenaar herman de vries? En heeft u ooit van Cornelis Kruseman met de bijnaam ‘Raphael van het Noorden’ gehoord? Ook Pieter de Hooch en Vincent van Gogh komen aan bod. Vijf kunstenaars met verschillende levensverhalen en uiteenlopende artistieke carrières.

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is één van de belangrijkste kunsthistorische instituten wereldwijd met een imposante collectie kunsthistorische documentatie en archieven over kunst van de Nederlanden van ca. 1200 tot nu. Deze verzameling biedt een schat aan informatie over grote en kleine, bekende en onbekende meesters.

Website: RKD


Vrijdag 29 november - Museum Kranenburgh
12.00 tot 18.00 uur

Museum Kranenburgh is idyllisch gelegen aan de rand van kunstenaarsdorp Bergen, de omgeving waar generaties Nederlandse kunstenaars inspiratie putten uit het rijke groen, het licht van zee en elkaar. Een dag lang deelt het museum inspirerende verhalen van gedreven makers: kunstenaar Charlotte Caspers vertelt over het museum als maakplek, fotografen Koos Breukel en Venus Veldhoen vertellen over hun tentoonstelling rondom levenskunstenaar Aat Veldhoen (te zien vanaf 1 december in Kranenburgh), museumdirecteur Mariette Dölle spreekt met Rudi Fuchs over het belang van de kunstenaar voor het museum en curator Colin Huizing vertelt over zijn bijzondere project voor Kranenburgh in 2020.

Museum Kranenburgh
Museum Kranenburgh in Bergen is een museum voor moderne en hedendaagse kunst waar, in de geest van de kunstenaars van de beroemde Bergense School, creatieve vrijheid en vernieuwingsdrang voorop staan. Het verbindt kunstenaars en bezoekers, jong en oud en historische verhalen en actuele thema’s met elkaar binnen een eigentijds programma. Met zijn sprookjesachtige beeldentuin en de nabijheid van bos, duin en de zee is het museum een plek met magische aantrekkingskracht. De intieme relatie met de natuur krijgt regelmatig een plek in het museumprogramma.

Website: Museum Kranenburgh


Zaterdag 30 november en Zondag 1 december -  Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK)
12.00 tot 18.00 uur:  OMG! Van Eyck was here.

In 2020 organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard, waarvan zeker de helft afreist naar Gent. Daar worden ze samengebracht met werk uit Van Eycks atelier, kopieën van intussen verdwenen schilderijen en meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. De acht gerestaureerde buitenluiken van ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ staan centraal in de tentoonstelling. Tijdens PAN Amsterdam wordt een voorproefje getoond van deze spectaculaire tentoonstelling en het Gentse themajaar
OMG! Van Eyck was here. Met bijdragen van onder anderen Matthias Depoorter (Tentoonstellingscoördinator MSK) en het Designmuseum Gent.

Website: OMG! Van Eyck was here