pan podium

PAN Podium biedt de bezoekers van PAN Amsterdam een afwisselend programma vol inspirerende talks en interactieve presentaties. De vele uiteenlopende kunstdisciplines, de kunstmarkt en de lol van het verzamelen staan hierbij centraal. Dit jaar zal de programmering per dag in het teken staan van een ander thema; van musea tot young collector en van juwelen tot oude meesters. Alle beursbezoekers zijn van harte welkom op dit dagelijks wisselende programma.
:):)
Programma PAN Podium 2021

Zondag 14 november

Mijn Rembrandt  13.00-17.00 uur
Op deze dag verzorgt Vereniging Rembrandt meerdere talks waarbij leden van Vereniging Rembrandt vertellen over hun keuze van favoriete aankopen die door de Vereniging Rembrandt zijn gesteund in de afgelopen jaren. Leden gaan in gesprek met o.a. het Scheepvaartmuseum, Allard Pierson Museum en Van Gogh Museum.

Maandag 15 november - Met een Museale blik

Verschillende musea zullen op deze dag aanwezig zijn om de bezoekers mee te nemen in hun wereld. Zo zal Bob Ketting van Floatscans in gesprek gaan met Cindy Zalm van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen over de digitale toekomst van kunst en cultureel erfgoed. Ook vertelt directeur Michel van Maarseveen van Paleis het Loo over de langverwachte heropening van het museum. Afsluitend organiseren wij twee talks met een verschillende insteek over de in’s & out’s van het schenken van kunst. 

11.30-12.30   Cultoura Café | Reisverhalen
Kunsthandelaar Job Ubbens vertelt over de kunsthistorische reizen van Cultoura.  Academische Reizen biedt al ruim vijftig jaar een breed scala aan culturele reizen op het gebied van o.a. kunst en geschiedenis. Centraal hierbij staat de wetenschappelijke reisbegeleiding: zorgvuldig gekozen vakspecialisten met uitzonderlijke kennis en ervaring.

13.00-14.00     Floatscans | De digitale toekomst van kunst en cultureel erfgoed
Bob Ketting, mede oprichter van Floatscans gaat in gesprek met Cindy Zalm, Hoofd realisatie van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

14.00-15.00    Paleis het Loo | Het vernieuwde Paleis Het Loo  door directeur Michel van Maarseveen
Komend jaar is het vernieuwde, verbouwde en verbeterde paleis klaar. Het toegankelijke ontwerp van Dikkie Scipio(KAAN Architecten), geïnspireerd op de plattegrond en de maatvoering van het paleis, heeft de grandeur die van een toonaangevend museum verwacht mag worden. Museum Paleis Het Loo is klaar voor de toekomst.

16.00-17.00   Schenken van kunst – alle facetten onder de loep
Kati Wieg, kunsthistorica, adviseur en eigenaar van Wieg Inventory Brokers gaat in gesprek met Arjen Pels Rijcken van MuseumDepotShop, notaris Marjolein Gerrits- Van der Aa en taxateur Erik Kussendrager over de praktische zaken rond het schenken van kunst.

17.00-18.00    Laat cultuur uw nalatenschap zijn 
Fusien Bijl de Vroe, directeur Vereninging Rembrandt en verzamelaar gaat in gesprek met  Marije van der Pas van het Van Gogh Museum over het nalaten en schenken van kunst aan musea.

Dinsdag 16 november - Desirable Design

Op deze dag vinden er enkele talks plaats waarin de focus ligt op duurzaam design. In samenwerking met Tableau zal Jeroen Junte in gesprek gaan met verschillende kunstenaars en curatoren en zullen Bio-Art kunstenaars Erik Klarenbeek en Maartje Dros het onderwerp van duurzaam design nader toelichten aan de hand van het gebruik van natuurlijke materialen. 

11.30-12.30   Cultoura Café | Reisverhalen
Architect Jowa Kis-jovak vertelt over kunsthistorische reizen van Cultoura. Academische Reizen biedt al ruim vijftig jaar een breed scala aan culturele reizen op het gebied van o.a. kunst en geschiedenis. Centraal hierbij staat de wetenschappelijke reisbegeleiding: zorgvuldig gekozen vakspecialisten met uitzonderlijke kennis en ervaring.
 
14.00-15.00  TABLEAU  MAGAZINE | Jeroen Junte in gesprek met ontwerper Joost van Bleiswijk en curator Natalie Dubois
Van Bleiswijk is een Nederlandse ontwerper bij wie de esthetiek van zijn ontwerpen voortkomt uit het maakproces. Zijn exclusieve objecten vinden vooral hun weg naar galeries, verzamelaars en musea. Natalie Dubois is conservator toegepaste kunst en vormgeving bij het Centraal Museum Utrecht.
                                         
15.00-16.00   TABLEAU  MAGAZINE| Jeroen Junte in gesprek met Eco-Awareness Artist Thijs Biersteker
Bierstekers interactieve kunstinstallaties, vaak omschreven als eco- of awaresnesskunst, maken van onderwerpen als klimaatverandering, luchtvervuiling, oceaanplastic en datamisbruik een tastbare ervaring. Zijn werk is internationaal beroemd en onderscheiden met diverse awards. 
                                         
16.00-17.00   TABLEAU MAGAZINE | Jeroen Junte in gesprek met BIO ART kunstenaars Eric Klarenbeek en Maartje Drost
 Eric Klarenbeek en Maartje Dros vormen een ontwerpersduo dat social design combineert met technologie. Duurzaamheid en een natuur-inclusieve manier van ontwerpen zijn het uitgangspunt. 

Woensdag 17 november - For the Love of Jewels

In samenwerking met het CODA Museum staat deze dag in het teken van juwelen. Op PAN Podium geeft ‘taste’ consultant Marjolein van Rooij-Roeloffzen een lezing over de heropleving van de broche en licht juwelenexpert Bernadette de Bruijn toe hoe de vintage juwelenmarkt is veranderd in de Coronatijd. Vervolgens organiseert het CODA Museum enkele lezingen over moderne, eigentijdse juwelen. 

12.00-13.00   Marjolein van Rooij-Roeloffzen - ‘The brooch is back’
 Marjolein deelt haar persoonlijke smaakselectie van broches – diverse stijlen en waardes - uit de collecties van de PAN deelnemers. Op haar populaire Instagram account MarjoleinVRR  toont zij als ‘personal shopper’ haar passie voor kunst en juwelen.

13.00-14.00   Bernadette de Bruijn -'Juwelen, historie, emotie en mode'
Als kunsthistorica met ruim 30 jaar ervaring in de internationale veilingwereld als veilingmeester zal Bernadette haar ervaringen als zelfstandig adviseur, taxateur en specialist juwelen delen.

14.00-14.35  CODA | Het sieraad als sociaal-maatschappelijk statement
Paul Derrez  in gesprek over het sieraad als ‘schrift van de tijd’ en uiting van sociaal-maatschappelijke en politieke thema’s en ontwikkelingen.

14.45-15.20  CODA | Hoe bepaal en beoordeel je de kwaliteit van een sieraad?
Wat maakt een stuk waardevol? Een gesprek over waarde door de ogen van sieraadkunstenaar Evert Nijland en juwelenexpert Martijn Akkerman.

16.00-16.35  CODA | Het sieraad als beeldende kunst
Twee jonge ontwerpers, Bregje Sliepenbeek en Sander Stada, in gesprek over hun beroepspraktijk, werkproces, inspiratiebronnen en duurzame ontwikkelingen in materiaal en techniek.

16.45-17.20  CODA| Kunstvakonderwijs en nieuwe ontwikkelingen
Gesprek tussen docent en beeldend kunstenaar Chequita Nahar en jonge makers Kalkidan-Hoex over de actualiteiten op het gebied van het sieraad en het onderwijs.

Donderdag 18 november - The Young Collector


14.00-15.00   PAN nieuwkomers
Stone Gallery, Mandarin Mansion en Amsterdam Watch Company vertellen over hun eerste ervaring op PAN Amsterdam en hoe hun verzamelgebieden een bijzondere aanvulling zijn op de kunstmarkt.

15.00-16.00  Art Fix: The Art of Collecting  (Without Being a Millionaire) 
Digitaal platform ArtFix geeft een inkijkje in de ontwikkelingen binnen de kunstmarkt en vertelt over de lancering van Art Fix Academy en Art Fix Collect.

16.00-17.00   Het verzamelen van fotografie
                               Kunstadviseur Marc-Jan van Laake gaat in gesprek met fotograaf en taxateur Willem Diepraam over de markt voor fotografie. Diepraam is van grote invloed geweest op de Nederlandse fotografie. Vanaf de jaren 70 stond hij aan de wieg van de journalistieke fotoreportage en wist hij vervolgens de fotografie als vorm van kunst naar een hoger plan te tillen.Vrijdag 19 november - A Contemporary View


12.00-13.00   Design Museum Den Bosch | Lucia Fontana: De verovering van de ruimte
Curator Colin Huizing vertelt over de tentoonstelling 'Lucia Fontana: De verovering van de ruimte'.

13.00-14.00  Magic Colors: Een vertelling over de materie en betekenis van kleur
Charlotte Caspers, kunstenaar, restaurator en kunsthistoricus, ook wel bekend van tv-programma 'Het Geheim van de Meester' , verteld over kleur en materie.

14.00-15.00   Marta Gnyp | Hedendaagse kunst in beweging: trends en transformaties in de globale kunstwereld 
Marta Gnyp, internationaal kunstadviseur bekend om haar boeken over de kunstmarkt en column in  het FD, zal vertellen over haar ervaringen in de kunstmarkt. 

15.00-16.00 Amsterdam Art I Connecting Art in the City
Martina Halsema, Hoofd Programma & Partnerships bij Amsterdam Art, leidt dit panelgesprek met Rubiah Balsem, Founder & Director Studio Balsem, Sheila Verdegaal, Galerie Manager Galerie Ron Mandos, en Nina Hama, Galeriehouder Hama Gallery, over hoe Amsterdam Art de diversiteit van de Amsterdamse kunstscene zichtbaar maakt en versterkt tijdens de jaarlijkse Amsterdam Art Week.

16.00-17.00   ArtTable | Mariette Dölle en Jacqueline Grandjean |Vrouwen in de kunstwereld
Mariette Dölle, bestuursvoorzitter van ArtTable en directeur van Museum Kranenburgh, gaat in gesprek met onder meer Jacqueline Grandjean, die recent de Oude Kerk voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen verruilde. Ook andere inspirerende ArtTable leden komen aan het woord en je hoort meer over de vrouwen achter ArtTable.Zaterdag 20 november - Timeless Masters & Meet the Scholar


13.00-14.00   Young Collectors Circle | Masterclass Kunst Kijken & Kopen 
De tijd dat het not done was om kunst uit verschillende periodes met elkaar te combineren ligt inmiddels ver achter ons. Sterker nog, de verzamelaar van nu mixt naar hartelust antieke meubels met hedendaagse fotografie en mid-century design met oude meesters.  Young Collectors Circle zal je de in en outs van het verzamelen bijbrengen in een masterclass Kunst Kijken en Kopen. Aansluitend hierop gaat Nadine van den Bosch verder in gesprek met jonge verzamelaar Sam van Rooij, die in zijn collectie hedendaagse kunst met antiek combineert. 
Deze talk vindt plaats in lezingzaal F002 - beneden bij garderobe

13.00-14.00   Scheepvaartmuseum- Willem van de Velde & Zoon
Jeroen van der Vliet, Hoofd collecties & onderzoek van het Scheepvaartmuseum vertelt over de overzichtstentoonstelling van Willem van de Velde & Zoon. Nooit eerder zijn zoveel werken van vader en zoon samen getoond.

14.00-15.00   Boekpresentatie door Paul Schnabel: Anders gekeken. Het beste en het boeiendste van de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw
De canon van de schilderkunst van de 17de eeuw is al meer dan een eeuw oud en sluit nog maar beperkt aan bij de smaak van de 21ste eeuw. Socioloog en verzamelaar Paul Schnabel laat zien hoe de smaak zich gedurende vier eeuwen heeft ontwikkeld, welke veranderingen daarin zijn opgetreden en welke opvattingen en omstandigheden daaraan ten grondslag lagen.

15.00- 17.00   Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK)  I The Art of the Art Historian
Op uitnodiging van de VNK geven zes kunsthistorici een mini Masterclass. De sprekers nemen je mee in de wereld van kunsthistorisch onderzoek en laten je door hun ogen kijken naar bijzondere objecten. Deze masterclasses worden verzorgd door oa: Geertje Jacobs (directeur Nationaal Glasmuseum Leerdam), Alice Taatgen (conservator Koninklijke Verzamelingen voor het Koninklijk Paleis Amsterdam), Marjan Pantjes (zelfstandig kunsthistoricus), Wietse Coppes (conservator RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) en Ariane van Suchtelen (conservator Mauritshuis). 

Zondag 21 november - Tussen Kunst & Kids
                             
15.00-17.00   Kindermuseum Joods Cultureel Kwartier I Eden en de Gulden Regel
Kunstenaar Abner Preis neemt je mee in zijn project gemaakt voor het Kindermuseum. Ga naar de stand, zet je VR-bril op en ga met Eden op een magische reis om de betekenis van de Gulden Regel te ontdekken.