Mandarin Mansion

Antieke wapens, Highlights

description

Indiase sabel met shamshir kling van wootz staal. Hoewel Perzisch van vorm, kleine details zoals het ricasso en daarme wat later op de kling beginnende snijrand verraden Indiase makelijk.

De greep is van verguld koper, in de vorm van een een elegant gevormd paardenhoofd, zeer gedetailleerd tot aan de oren en glazen ogen met zwarte pupillen. De greep is verder versierd met glazen "edelstenen" in een breed scala aan tinten en kleuren.

In tegenstelling tot vandaag de dag kon glas, en vooral gekleurd glas, in pre-industriële samenlevingen erg duur zijn. Sommige glaswaren waren waardevolle importproducten uit onder meer België.

De schede is gemaakt van hout, bedekt met rood zijdefluweel, waarvan de pool nu grotendeels versleten is. Het is voorzien van zes vergulde koperen monturen en de boven- en onderkant zijn bedekt met vergulde koperen strips. Al het vergulden gebeurde door middel van vuurvergulden, wat resulteerde in een veel dikkere laag goud dan met moderne methoden zou worden geproduceerd.

Alle schede monturen zijn versierd met bloemmotieven in reliëf, dit en de stijl van de schede zijn allemaal typerend voor werk geproduceerd in Kutch waar dit zwaard ongetwijfeld vandaan komt.
 

Vergelijkbare sabels
Ik ben me van drie andere stukken bewust. Eén is gepubliceerd in Robert Hales; Oriental Arms and Armor, een levenslange passie. Pagina 167.

Twee anderen kwamen uit Carlton House, de voormalige residentie van koning George IV, die later naar Buckingham Palace verhuisde. De herkomst van het Carlton House betekent dat ze vóór 1820 zijn verzameld, en hun relatief vroege vermelding op de lijst (1224) suggereert dat ze misschien zelfs al geruime tijd daarvoor zijn verzameld. Later werden ze verplaatst naar de inventaris van de Windsor Castle North Corridor. Er zijn geen verdere herkomstgegevens bekend.

Ze zijn te vinden onder nummers RCIN 62525 en RCIN 62525.2b.

Indiase sabel uit Kutch

Indiase sabel met paardengevest. Kutch, Gujarat, Noord India. Circa 1780-1820.

Contact

Mandarin Mansion

Haarlem

M. 0623373442 www.mandarinmansion.com/