FLAT // LAND

'Queenie' Galah Cockatoo

description

Leila Jefffreys (Papua New Guinea 1972 - )

Detail Description

Leila Jeffreys, een veelgeprezen foto- en videokunstenaar die in Sydney, Australië woont, staat vooral bekend om haar beelden van vogels uit Australië en de rest van de wereld. Spelend en onderzoekend op de tradities van de portretkunst, fotografeert ze haar vogels op menselijke schaal met dezelfde aandacht voor kleur, lijn, vorm en compositie als in de schilderkunst.



Jeffreys stelt ook kritische vragen over het antropomorfisme en benadrukt tegelijkertijd de verbinding tussen mensen en andere dieren, het gevoel van onderlinge afhankelijkheid tussen alle levende soorten en de diepe toevluchtsoorden die de natuur biedt in een hectische wereld. Ze werkt veel samen met natuurbeschermers, ornithologen en reservaten over de hele wereld om haar concepten te onderzoeken voordat ze een intieme relatie opbouwt met de vogels die ze fotografeert.

Dankzij haar techniek krijgen we ogenschijnlijke onbelangrijke details in uiterlijk als gedrag, zoals de vorm van de snavel van een papegaai, het strekken van het verenkleed van een grasparkiet, betekenis, bijvoorbeeld als het bewijs van hun status als individu.



Voor een van haar beroemde series Ornithurae (vogelstaarten in het Grieks) fotografeerde ze een Smaragd duif (Emerald Dove) waarmee ze ons confronteert dat wij duiven onterecht met bijvoorbeeld afval van steden associëren, omdat ze vooral over buitengewone faciliteiten beschikken, zoals het vermogen om de stand van de zon te lezen en hun reukvermogen te gebruiken om door complexe landschappen te navigeren. Ieder duiven ras uit haar serie Ornithurae is van een verrassende gratie. Elk van hen onthult de subtiele details van de verenkleden, terwijl ze een fenomenaal spectrum van kleuren en nuances laten zien die wij leren waarderen in de stilte van haar foto’s.



Door haar duiven te koppelen aan een andere beroemde vogelfamilie, de Kaketoe (familie Cacatuidae), een pagegaai die leeft in de wilde binnenlanden van savannes en beboste graslanden, continueert Jeffreys onze perceptie van vogels uit te dagen en te reconstrueren.



'Door een unieke combinatie van technische vaardigheid, vindingrijkheid, geduld en empathie creëert Leila kunstobjecten die van zichzelf een visueel genot zijn. Door haar onderwerpen te abstraheren - door de vogels uit hun gebruikelijke context te halen - legt zij de focus op vorm, compositie en kleur. Haar foto's versterken niet alleen onze persoonlijke omgeving door hun krachtige aanwezigheid, maar breiden ook ons vreugdevolle begrip uit van de wereld waarin we leven, ja die we gewoonlijk zo onvolledig zien in de korte tijd die ons wordt gegund. ' (Dr. Sarah Engledow, historicus (National Portrait Gallery, Canberra, Australië)



In 2019 werd Jeffreys door de Britse historicus en ontdekkingsreiziger dr. Huw Lewis-Jones uitgenodigd om haar eerste expeditie naar de Noordpool te ondernemen voor bedreigde zeevogels te observeren en ermee te communiceren. Tot nu toe heeft Jeffreys de wereld rondgereisd om soorten als IJslandse papegaaiduikers, Nieuw-Zeelandse pinguïns en Christmas Islandbrilvogel te fotograferen en wacht ze al jaren op de kans om met een albatros te werken. In 2021 ontving Jeffreys de Australian Antarctic Arts Fellowship, waardoor ze in 2023 met Australische wetenschappers naar Macquarie Island (sub-Antarctisch) kon reizen, met nog een reis naar Antarctica in het verschiet.



In 2025 staat een grote tentoonstelling gepland met haar serie Seabirds; een onderwerp over de relatie tussen deze bijna buitenaardse – en kwetsbare – wezens en de dreigende ecologische crisis. Dit werk, waar Jeffreys al jaren aan werkt, zal ook de basis vormen voor haar monografie in 2025.

read more
'Queenie' Galah Cockatoo

contact

Olympisch Kwartier
1076 DW Amsterdam
Nederland

M 0031 6 25025 306

info@flatlandgallery.com
www.flatlandgallery.com