MPV Gallery

Lucky black white low cabinet

description

Diederik Schneemann (Hasselt, BE 27-11-1979 - )

Diederik Schneemann, Lucky black white low cabinet (2023)

Detail Description

De Maastrichtse/Rotterdamse kunstenaar/ontwerper Diederik Schneemann (1979) is internationaal vooral bekend vanwege zijn werken die balanceren tussen kunst en design. Toegepaste kunst in de brede zin van het woord, die meer inhoudt dan esthetiek alleen. Zijn werken kenmerken zich door het oproepen van verbazing, een herinnering of een gevoel. Bij zijn materiaal- en vormengebruik maakt hij veelal gebruik van bestaande objecten en vormen die een eigen lading of verhaal met zich meedragen.Tijdens PAN Amsterdam 2023 presenteert MPV Gallery de nieuwste serie 'Lucky Charms' (Geluksvoorwerpen) van Diederik Schneemann.Lucky Charms gaat over de dingen die we als mens nog niet kunnen bevatten, meten of bewijzen. Geluk is er daar één van. Als iets nog niet bewezen is ontstaat er ruimte voor verbeelding. Dit maakt geluk voor Schneemann een uitermate fascinerend onderwerp. Al sinds de oudheid tot op de dag van vandaag kent de mens geluk toe aan objecten. Denk aan een talisman of een hoefijzer boven de deur of geluk stenen etc.

"Of geluk nu bestaat of niet, ik betrap mijzelf er vaker op dat als ik de keuze heb, ik toch om de ladder heen loop in plaats van er onder door. Tijdens een spelletje ben ik er ook van overtuigd dat als je moet dobbelen en je goed in je vel zit, gemotiveerd om te winnen, je hogere ogen gooit dan als je moe bent en eigenlijk tegen je zin mee doet." 

Als geluk bestaat en het ongrijpbaar is, waar en wanneer heb je het dan? En waar kan het zich bevinden?  Als je nu met een dobbelsteen zes probeert te gooien en het lukt de eerste 3 keren niet, en dan lukt het in eens wel zou je kunnen stellen dat je geluk hebt. Gooi je nu nog een keer, dan zie je vaak dat het geen 6 meer wordt. Is het geluk dan opeens weg? Waar is het dan naar toe?

Volgens Schneemann zit dat moment van geluk gevangen in de 6 van de dobbelsteen. "Dus ik gooi eerst met de dobbelstenen tot dat ik zes gooi en alleen die dobbelstenen worden in een stuk verwerkt. Daarmee wordt al het geluk gevangen in één werk en vormen ze een Lucky Charm ofwel geluksvoorwerp. Daarom liggen alle zessen boven."

Zolang niemand kan aantonen hoe geluk werkt is de gedachte dat geluk in een dobbelsteen zit net zo plausibel als scherven die geluk brengen.

read more
Lucky black white low cabinet

contact

Dorpsstraat 50A
5061 HL Oisterwijk
Nederland

T +31 (0)133030011
M +31(0)654694728

info@mpvgallery.com
mpvgallery.com/