Antes Art 1900

"Le renard"

description

Gaston Etienne le Bourgeois (Vire 1880 - Rambouillet 1956)

Beeldhouwwerk in hout; Afm.: 76,5 x 55,5 x 3 cm. Signatuur: rechtsonder. Jaar: 1920-1922

Provenance

Privé collectie Frankrijk

Literature

"100 sculptures animalières - Bugatti, Pompon, Giacometti..."; Chappey, F.; Colas, L.; Ed.: Somogy editions d'art, 2012. pp.: 26, 32, 36, 60, 127, 188.
"La sculpture decorative Modernes" - Rapin, H. Ed.: Moreau, Ch. - 1925. Pp.: 19-22.
"Encyclopédie Art Deco",; Cabanne. P.; Ed.: Somogy 1986. pp.: 66, 163
"Art et Décoration" Janvier-Juin 1912; `Ed.`; Levy, E. Librairie Centrale des Beaux Arts. pp.: 165-176

Exhibition

Antes Art 1900

Detail Description

Beeldhouwer en decorateur Gaston-Étienne le Bourgeois heeft zich gedurende zijn hele carrière bezig gehouden met het vervaardigen van diersculpturen in steen en brons en snijwerk in hout. Zijn werken werden tentoongesteld op de 'Salons des Artistes décorateurs" en vanaf 1912 op de "salon d'Automne". Veelvuldig werkt hij voor zijn beelden met hout wat hem de mogelijkheid biedt zijn sculpturen te stileren. Maar vervaardigt hij beelden in steen en brons. Ook zijn werk is uitgevoerd in keramiek door de 'Manufacture de Sèvres'.



Bij de hier getoonde "Renard" van le Bourgeois hoort een mooi verhaal; In januari 1917 opent le Bourgeois samen met Francois Carnot in Puteaux een fabriek voor speelgoed; "Le Jouet de France". Deze fabriek was bedoeld voor gewonde en gemutuleerde oorlogslachtoffers om hen te helpen en werk te verschaffen. Paul Lebrigand, matroos, was tijdens deze oorlog in de Dardanellen gewond geraakt aan zijn linkerhand. Hij assisteerde Henri Rapin bij het vervaardigen van de zogenaamde 'pochoirs' (een met de hand ingekleurde druktechniek d.m.v. sjablonen). Lebrigand ontwikkelde een methode waardoor de arbeiders in de fabriek deze techniek sneller konden uitvoeren. De legende wil dat deze vondst ervoor zorgde dat er veel meer pochoirs per uur vervaardigd konden worden. Lebrigand kreeg van Gaston le Bourgeois de bijnaam "Le renard" (hij was zo slim als een vos). Bij het afscheid uit de fabriek kreeg hij deze cadeau, en is sindsdien altijd in de collectie van de familie gebleven.



In 1921 opent de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Le Bourgeois in het "Musée des Arts Décoratifs" in Parijs. Twee jaar later ontwerpte hij ivoren objecten voor Louis Vuitton en in 1925 neemt hij deel aan de "Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industrielles Modernes". Van de Franse staat krijgt hij vele opdrachten maar ook van de couturier Jacques Doucet, waarvoor hij een kast met gestoken houten panelen vervaardigt. Het werk van Le Bourgeois is o.a. te zien in "Musée la Piscine" in Roubaix.

read more
"Le renard"

contact

Obrechtstraat 25
2517 VL ´s-Gravenhage
Nederland

T 06 41 81 02 53

info@antes-artdeco.nl
www.antes-artdeco.nl