Antes Art 1900

20ste-eeuwse decoratieve kunst, Kunstnijverheid, Highlights

description

Een bijzondere en zeldzame symbolistische spiegel naar ontwerp van Jan Toorop. De voorstelling is uit de 'Odysee', het episch werk van Homerus uit de Griekse mythologie, waar zingende sirenen (halfgodinnen) de mannen die voorbij voeren in hun zeilschepen met hun gezang trachtten te verleiden, om ze vervolgens in de ondergang te storten. De afgebeelde pauw symboliseert de ijdelheid.
Naast het enorm grote oeuvre van beeldend kunstenaar Jan Toorop, heeft hij eveneens in de toegepaste kunst zijn sporen verdiend. Hij vervaardigde o.a. ontwerpen voor boekbanden van Louis Couperus, en ontwierp affiches, waar onder het vermaarde affiche voor " Delftsche Slaolie". Tevens ontwierp hij voor de koopmansbeurs van architect H.P Berlage (1856-1934) in Amsterdam, tegeltableaus die uitgevoerd werden door 'de Porcelyne Fles' in Delft. De symbolistische fase van (1890-1899) van Toorop is de belangrijkste uit zijn artistieke loopbaan. Van de door Toorop ontworpen spiegels zijn er slechts zes bekend. Waaronder diegene in het bezit van het Kunstmuseum Den Haag (met voorstelling van Adam en Eva). De hier getoonde spiegel komt uit een Haagse particuliere collectie die de spiegel meer dan 50 jaar in bezit hadden.

Jan Toorop (Poerworedjo 1858 - Den Haag 1928)

Sirenen

Gestoken en goud, brons en zilverkleurig beschilderd p√Ęte op hout. Uitgevoerd door 'Spiegel- en lijsten atelier M.Joosstens' uit Den Haag. 1893-1898 - Signatuur: rechtsonder: 'J. Toorop'. Afm.: 72 x 52 cm.

Contact

Antes Art 1900

´s-Gravenhage

www.antes-artdeco.nl