andriesse ~ eyck galerie

Yoshino, Japan 2009

description

Cuny Janssen

Cuny Janssen
Yoshino, Japan 2009
analoge kleurenprint, ingelijst met AR-t glas, 70% UV-bestendig /
analogue color print, framed with AR-t glass, 70% UV resistant
100 x 123 cm
ed. 3/6

Detail Description

De landschappen van Cuny Janssen vangen de ongerepte, soms zelfs overweldigende schoonheid van de natuur. Ze gaan over licht, tijd en stilte. Het meeste werk van Janssen komt tot stand tijdens haar reizen, waarbij haar landschapsfoto's worden gemaakt in dezelfde omgeving als waarin haar geportretteerden leven.

Yoshino is het resultaat van Janssens bezoek aan Japan in de herfst van 2009. De foto belicht het Japanse landschap op het moment dat de bomen in kleur uitbarsten. De regio Yoshino, in de huidige prefectuur Nara, wordt al minstens 1400 jaar beschouwd als een van de mooiste delen van Japan. Voor Janssen is een van de meest intrigerende eigenschappen de lange levensduur van de natuur. Wat er ook gebeurt, de natuur blijft groeien en bloeien, net als de mens zelf. Al op jonge leeftijd koos Cuny Janssen ervoor om schoonheid vast te leggen in haar werk. Maar in Yoshino bestaat naast schoonheid ook de onbedwingbare kracht van het overleven van de natuur.Cuny Janssen (Nijmegen, 1975) studeerde in 2000 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Twee jaar later won ze de tweede prijs in de Prix de Rome voor fotografie. Sinds het begin van haar carrière reist Janssen de wereld rond om kinderen in hun alledaagse omgeving te portretteren en te combineren met foto's van het landschap om hen heen. Tot nu toe fotografeert Janssen uitsluitend in kleur en slaagt ze erin impulsieve momenten vast te leggen met een analoge 4 x 5 inch platencamera, wat een contradictie lijkt. Haar foto's creëren een diep expressief werk over een stad of een regio en de mensen die er wonen.

Haar solotentoonstelling The Binding Factor is momenteel te zien in Museum Kranenburgh (Bergen, NL). Janssen maakte verschillende bekroonde fotoboeken en had solotentoonstellingen in onder andere The Photographers' Gallery in Londen (2005), FOAM in Amsterdam (2010), De Pont in Tilburg (2010), SK Stiftung/Die Photographfische Sammlung in Keulen (2011), Kunstverein Heilbronn in Heilbronn (2012), Projektraum Fotografie/F2 in Dortmund (2021) en in galeries in Amsterdam, Berlijn, Keulen en Johannesburg.

read more
Yoshino, Japan 2009

contact

Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
Nederland

M +31622210301

info@andriesse-eyck.com
andriesse-eyck.com/