andriesse ~ eyck galerie

Hyper Rhizome # 2-3

description

Diana Scherer

Diana Scherer
Interwoven
2023
zade, gras, wortels , aarde / sod, grass, roots , earth
215 x 135 cm

Provenance

direct van de kunstenaar

Detail Description

Een van de pioniers op het gebied van biotechnologische kunst is Diana Scherer, een Duitse beeldend kunstenaar die al meer dan 20 jaar in Amsterdam woont. Aan de basis van haar botanische installaties, textiel en fotografie ligt een grote bewondering voor en nieuwsgierigheid naar wat neurobiologen "het brein van planten" noemen. De kunstenaar bestudeert planten en wortelstelsels om hun "natuurlijke" groeiprocessen te sturen. In haar studio creëert ze kunstmatige biotopen om haar wortelkunst in te laten groeien met behulp van aarde, zaden, licht en ondergrondse sjablonen van zowel natuurlijke als door de mens gemaakte patronen. De wortels volgen deze patronen en van daaruit maakt het werk zichzelf.



In de groeistructuren combineert Scherer de geometrische principes van de natuur met door de mens gemaakte basispatronen uit haar omgeving. De ordenende principes van de natuur is de theorie die ervan uitgaat dat dezelfde elementen en patronen steeds terugkomen in elke plant en bestaan uit een geometrische orde. Scherer werkt met universele tekens, zoals de cirkel of het vierkant en combineert deze met de anatomie van planten op microscopisch niveau.



Diana Scherer (Lauingen, DE, 1971) onderzoekt de grenzen tussen plantencultuur en natuur. De laatste jaren is haar fascinatie gericht op de dynamiek van ondergrondse plantendelen. Ze is gefascineerd door het wortelstelsel met zijn verborgen, ondergrondse processen. Naar aanleiding hiervan heeft haar kunstproject InterWoven zich ontwikkeld tot een innovatief materiaalonderzoek. Door samen te werken met biologen en ingenieurs van de TU Delft en de Radboud Universiteit Nijmegen, verschuift het project tussen disciplines van kunst naar design en wetenschap. In 2016 is InterWoven onderscheiden met de New Material Award georganiseerd door Het Nieuwe Instituut Rotterdam.



Haar solotentoonstelling Farming Textiles is momenteel te zien in Museum Kranenburgh (Bergen, NL). De afgelopen jaren exposeerde ze in verschillende internationale solo- en groepstentoonstellingen, waaronder 6. Binnale Reset Now! in Künstlerverbund im Haus der Kunst (München, DE), Wonderground in Roof - A (Rotterdam, NL), Gene Cultures in MIT Museum (Boston, US), Intelligence of Plants in Frankfurter Kunstverein (Frankfurt, DE), Biennale of Sydney 2022 (Sydney, AUS), Earth Matters in Textile Museum Tilburg (Tilburg, NL), Still Life in FOAM (Amsterdam, NL) & Himalayas Museum Shanghai, om er een paar te noemen.

 

read more
Hyper Rhizome # 2-3

contact

Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
Nederland

M +31622210301

info@andriesse-eyck.com
andriesse-eyck.com/