andriesse ~ eyck galerie

Thalassophobia No More

description

Koen Taselaar

Koen Taselaar
Thalassophobia No More
2023
Jacquard weefsel/Jacquard weave
263 x 325 cm
editie van 3 + 1 ap

Provenance

direct van de kunstenaar

Detail Description

In de wereld van Koen Taselaar (Rotterdam, 1986) zijn de dingen altijd net even iets anders. In het kleurige, jacquard geweven wandtapijt Thalossophobia No More is het centrale motief de mythische zevenkoppige draak. Volgens de overlevering is het kwaadaardige monster voor niets bang, behalve water. In Taselaar’s versie heeft de draak zijn angst voor diepe wateren overwonnen, en krijgt het eeuwenoude verhaal een nieuwe wending.

Deze lichtvoetige en soms absurdistische benadering is kenmerkend voor Taselaar’s kunstenaarschap. Hij citeert en combineert, werkt zijn ideeën uit op papier of in de computer, en vertaalt ze naar diverse materialen zoals keramiek, textiel, verf op doek en zeefdruk. Taselaar put voor dit kleed inspiratie uit uiteenlopende onderwerpen: van Middeleeuwse wandtapijten zoals het Apocalypse Tapijt uit Angers (F), en de Franse Millefleurs wandtapijten.

Taselaar is vooral geïnteresseerd in de manier waarop beelden zijn opgebouwd en hoe nieuwe betekenissen ontstaan door dingen in net iets andere tijdruimte relatie bij elkaar te brengen. Voor zijn recente serie kleden bestudeerde hij bijvoorbeeld de typisch platte, non-lineaire compositie van middeleeuwse wandtapijten, die, zo ontdekte hij, weinig verschilt van de visuele architectuur van vroege computergames. Zelf omschrijft Taselaar zijn werk als ‘een stapeling van motieven’.Koen Taselaar (Rotterdam, 1986) werkt in uiteenlopende media waaronder keramiek, textiel, zeefdruk, schilderkunst, potlood en papier. Zijn kunstenaarschap is te omschrijven als een zoektocht naar formele en materiele eigenschappen van ‘het ding’, waarbij hij zich laat inspireren door een breed scala van onderwerpen en steeds weer opzoek is naar onverwachte wendingen in de relaties tussen dingen. Taselaar exposeert in binnen- en buitenland, en nam onder andere deel aan groepstentoonstellingen in Marres, Maastricht (2022); Kunstmuseum Den Haag; Collectie de Groen, Arnhem; TextielMuseum, Tilburg en het MMCA Seoul, South Korea (allen 2019). In 2016 organiseerde Museum Boijmans van Beuningen zijn solotentoonstelling Meander Wildly. In opdracht van Stichting Hermitage in Sint-Petersburg ontwierp Taselaar in 2020 een bijna acht meter lange wandtapijt dat het verhaal vertelt over de geschiedenis van tsaar Peter de Grote. In Melly, Rotterdam is momenteel Taselaar’s bijdrage te zien in de nieuwe artistieke omgeving van het café-annex-boekwinkel, en in 2024 presenteert het CCC OD in Tours, Frankrijk, een solotentoonstelling van de kunstenaar. 

  

read more
Thalassophobia No More

contact

Leliegracht 47
1016 GT Amsterdam
Nederland

M +31622210301

info@andriesse-eyck.com
andriesse-eyck.com/