galerie VAN DEN BRUINHORST

‘Rood Blauwe stoel'

description

Gerrit Thomas Rietveld (Utrecht 24-6-1888 - Utrecht 25-6-1964)

Detail Description

Ontwerp: 1919-1923

Datum van uitvoering: G.A. van de Groenekan, ca 1970, De Bilt Nederland



Frame; massieve beukenhouten latten met beukenhouten pennen/deuvels, donker bruin/zwart gebeitst, kopse kanten dekkend afgewerkt met Chromaat gele verf. Zitting; multiplex, dekkend afgewerkt met Ultramarijn blauwe verf. Rug: multiplex dekkend afgewerkt met Vermiljoen rode verf. De stoel is gemerkt met een papieren label van Rietveld’s vaste meubelmaker Gerard van de Groenekan.



Afmetingen: 86 x 65,9 x 82,5 cm



In 1919 sloot architect Gerrit Rietveld zich aan bij de legendarische groep ‘De Stijl’, een esthetische beweging die twee jaar eerder door Nederlandse kunstenaars en architecten was opgericht. Geïnspireerd door het werk van een ander ‘De Stijl’-lid, de kunstschilder Bart van der Leck, van wie we ook enkele interessante werken in onze collectie hebben, begon Rietveld rond 1921-1922 te experimenteren met het gebruik van primaire kleuren in de ontwerpen voor meubelen. Waarschijnlijk rond 1923 – nu honderd jaar geleden! – maakte hij het eerste exemplaar van zijn leunstoel met houten latten in rood, geel en blauw, het kleurenschema dat de stoel wereldfaam zou bezorgen als icoon van ‘De Stijl’.



Herkomst:

Wij hebben deze ‘Rood Blauwe stoel’ verkregen van de eerste eigenaar Architect Ruud Wilmink uit Amsterdam. Aan het einde van zijn studie bouwkunde heeft hij de stoel rond 1970 persoonlijk bij Gerard van de Groenekan in de Bilt besteld voor de inrichting van zijn eerste zelfstandige woning. De stoel is voorzien van een klein papieren label dat Van de Groenekan vanaf de jaren vijftig als een soort merkteken op de originele Rietveld meubels die hij maakte aanbracht . De tekst op de sticker luidt;“ G. A. v. d. Groenekan Utrechtseweg 315, DE BILT” .



 

read more
‘Rood Blauwe stoel'

contact

Voorstraat 46
8261 HS Kampen
Nederland

T 038 332 36 74
M 06 15668504

info@vandenbruinhorst.com
www.vandenbruinhorst.com