AtKris Studio

Uniek paar kleding hangers door Osvaldo Borsani voor Arredamenti Borsani Varedo

description

Osvaldo Borsani (Varedo 17-08-1911 - Milan 1985)

Provenance

In bezit van certificaat van echtheid: archiefnummer 6026 in het Borsani instituut

Detail Description

Deze twee kapstokken zijn oorspronkelijk ontworpen voor een privé residentie in Milaan door de illustere en tot de verbeelding sprekende Italiaanse ontwerper Osvaldo Borsani. Op jonge leeftijd begon hij te werken in het familiebedrijf dat zich bezig hield met het fabriceren van meubels. Veel later in 1953 zal hij samen met zijn broer Fulgenzio het levensproject Tecno in het leven roepen waarbij standaardisering van meubelproductie wordt ontwikkeld in combinatie met krachtig design als identiteit. Maar voor die latere periode aanbreekt is Borsani al jaren bezig om op aanvraag bespoke meubelstukken te ontwerpen voor bijzondere clientèle in en rondom Lombardije. Waaronder deze appendiabiti oftewel kleding hangers. 

Het massief Italiaans notenhout van een superieure kwaliteit begeeft zich met haar gouden schakeringen in een buitencategorie. Zodra het licht het hout ook maar even toucheert leeft het op en vervult het de ruimte met schoonheid. De gestileerde vorm loopt kruislings als een soort vlecht naar beneden en overlappen elkaar continue in het midden en vinden op de buitenste hoeken de verbinding bij elkaar om uiteindelijk op verfijnde wijze uit te lopen in slankere neerwaartse bogen. De ruit vormt een sterk decoratief element en is regelmatig terug te zien in de vroegere ontwerpen van Borsani. Een object zoals deze waarbij deze ruit als ornament grotendeels prevaleert boven het functionele is zeldzaam. Borsani neemt ons hiermee aan de hand in een masterclass over de Italiaanse opvatting van esthetiek. Die is in essentie absoluut en ongetwijfeld zonder compromissen.

We wenden onze blik naar het bovenste gedeelte van dit kunstwerk. Na het ornamentale en sierlijke gedeelte dat zojuist is besproken verleggen we het perspectief naar het meer functionele aspect. Daar waar men de jassen, mantels en aanverwante kledingstukken kan ophangen. Deze sectie zweeft er net even boven waarna de drie relatief grote haken die gevormd zijn als oren, direct opvallen. Deze “oren” zijn ieder een vernuft werkje op zich en glanzen door de gepolijste afwerking van het diepbruine massief noten. In de uitsparing daarboven is een glasplaat gesitueerd met een sierlijk en praktisch detail. Er zitten namelijk twee uitsparingen in waardoor het net even eenvoudiger wordt om er een kleding accessoire  zoals een hoed of handschoenen op te leggen zonder dat de pols tegen het glas komt. 

Dit ongewone paar kleding hangers met een diepgaande geschiedenis leveren een blik achter de coulissen van het soort projecten dat het Arredamenti Borsani Veredo verwezenlijkte. Puur vakmanschap en esthetiek vonden elkaar in harmonie en resulteren heden ten dage voor een nog grotere waardering.

read more
Uniek paar kleding hangers door Osvaldo Borsani voor Arredamenti Borsani Varedo

contact

Dreef 22
4175 AH Haaften
Nederland

M +31 6 57840458

info@atkrisstudio.com
www.atkris.com/