Antes Art 1900

20th-century Decorative Art, Works of Art, Highlights

description

Een bijzonder zeldzame symbolistische spiegel naar ontwerp van Jan Toorop. De voorstelling is uit de "Odysee", het episch werk van Homerus uit de Griekse mythologie, waarin zingende sirenen (halfgodinnen) de mannen die voorbijvoeren in hun zeilschepen met hun gezang trachtten te verleiden, om ze vervolgens in de ondergang te storten. De afgebeelde pauw symboliseert de ijdelheid.

Naast het enorm grote oeuvre van beeldend kunstenaar Jan Toorop heeft hij eveneens in de toegepaste kunst zijn sporen verdiend. Hij vervaardigde o.a. ontwerpen voor boekbanden van Louis Couperus en ontwierp affiches waaronder het vermaarde affiche voor "Delftsche slaolie". Tevens ontwierp hij voor de koopmansbeurs van architect H.P.Berlage (1856-1934) in Amsterdam tegeltableaus die uitgevoerd werden door de "Porceleyne Fles" in Delft. De sybolistische fase (1890-19=899) van Toorop is de belangrijkste uit zijn artistieke loopbaan. Van de door Toorop ontworpen spiegels zijn er slechts zes bekend, waarvan er één in het bezit is van het Kunstmuseum in Den Haag, met een voorstelling van Adam en Eva.

De hier getoonde spiegel komt uit een Haagse particuliere collectie die de spiegel meer dan 50 jaar in bezit hebben gehad.

Jan Toorop (Poerworedjo 1858 - Den Haag 1928)

Sirenen

Gestoken en goud-, brons en zilverkleurig p√Ęte op hout; 71,5 x 52 cm. (incl. lijst); signatuur; rechtsonder. Periode: 1893-1898

Contact

Antes Art 1900

´s-Gravenhage

www.antes-artdeco.nl