7

ACTUELE TENTOONSTELLINGEN PAN-DEELNEMERS

Hier treft u een overzicht van actuele tentoonstellingen van onze deelnemers, door het land heen.

PAN in Perspectief

Van woensdag 25 t/m zondag 29 november 2020 viert PAN Amsterdam, beurs voor kunst, antiek en design, de kunst in samenwerking met de KVHOK, de Nederlandse Galerie Associatie en het Amsterdam Art Gallery Weekend, dat gelijktijdig plaatsvindt. Vele PAN-deelnemers openen een lang weekend feestelijk de deuren. 
Hier vindt u een overzicht van actuele tentoonstellingen en deelnemende galeries aan PAN in Perspectief, door het hele land. Via deze pagina houden wij u tevens op de hoogte van overig nieuws en activiteiten rond PAN in Perspectief. 
De begeleidende plattegrond met de deelnemers op de kaart treft u in de nieuwe, dubbeldikke wintereditie van TABLEAU (nu verkrijgbaar via www.tableaumagazine.nl) of kunt u als PDFopvragen via: info@pan.nl.

DEN HAAG - GALERIE RAMAKERS

Galerie Ramakers
Toussaintkade 51
Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur, iedere zondag van 13.00 tot 17.00 uur
www.galerieramakers.nl

Bob Bonies - Uit het atelier - Open tijdens PAN in Perspectief
1 november t/m 13 december 2020

Cor van Dijk - Beelden - Open tijdens PAN in Perspectief
1 november t/m 13 december 2020

AMSTERDAM - BORZOGALLERY

BorzoGallery
Keizersgracht 516
Openingstijden: woe t/m za 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak: +31 (0)20 626 33 03 / info@borzo.com
Het vooraf maken van een afspraak wordt aangemoedigd.
www.borzo.com

Vrijheid van vorm. Carel Visser, de latere jaren - Open tijdens PAN in Perspectief
31 oktober t/m 29 november 2020
Carel Vissers werken uit zijn late oeuvre tonen de vrijheid in zijn materiaal- en vormkeuze vanaf het einde van de jaren zeventig. De werken in deze tentoonstelling, die voor het grootste deel nooit eerder getoond zijn, laten zien dat hij de voorheen dominante geometrische beeldtaal losliet. Voor zijn wandbeelden, zoals hij ze noemde, gebruikte Visser karton, glanzend zwart gemaakt met grafiet, uitgesneden en bewerkt, soms met een collage van een illustratie, om een tweedimensionaal reliëf op de muur te creëren.

HUIZEN - Tóth - Ikonen

Tóth - Ikonen
Botterwijnseweg 1
De galerie is op afspraak geopend tussen 11.00 en 18.00 uur: +31(0)6 53468236 / info@tothikonen.com
www.tothikonen.com

Russische iconen - Open tijdens PAN in Perspectief
25 t/m 29 november 2020
Tóth - Ikonen toont, in de periode dat PAN Amsterdam zou plaatsvinden, de laatste aanwinsten Russische iconen in de galerie in Huizen.
Een highlight op de expositie is de vroeg 17e-eeuwse iconostase icoon van de evangelist Marcus die behoorde tot de beroemde iconenverzameling van Victor Provatoroff. Zijn collectie, bestaande uit 38 iconen variërend van de 15e tot en met de 19e eeuw, werd in het Musée d’Art et d’Histoire in Genève geëxposeerd tussen 1974 en 1977. Gedurende deze jaren was de tentoonstelling een van de grootste attracties van de stad. Vanaf de aankomst op het vliegveld tot in de stad Genève werd de bezoeker geattendeerd met grote affiches op deze bijzondere expositie. Aansluitend was de gehele iconencollectie van Provatoroff nog een keer te bewonderen van 22 november 1977 tot 14 januari 1978 in kasteel de Wijenburgh in Echteld in Nederland. Na deze expositie werden de iconen uit deze collectie verkocht en kwam de icoon van de evangelist Marcus in 1978 in Nederlands particulier bezit.
De evangelist Marcus is schrijvend afgebeeld, werkend aan zijn evangelie. In de architectuur in het rood is linksboven zijn vaste symbool de leeuw subtiel weergegeven. Marcus is de patroonheilige van notarissen, schrijvers, bouwvakkers, metselaars, glazenmakers, de stad Venetië en het eiland Reichenau. De orthodoxe kerk viert zijn feestdag op 25 april.
 

HARLINGEN - GALERIE DE VIS

Galerie de Vis
Noorderhaven 40
Openingstijden: zaterdag 11.00-16.00 uur en op afspraak: +31(0)517-417116
www.galeriedevis.com

Krins Rinsema: teer en teder - Open tijdens PAN in Perspectief
3 oktober t/m 6 december 2020
Krin Rinsema weet aansprekende, tedere beelden te scheppen. Ze tovert op grote en kleine formaten ‘brozen en breekbaren’ tevoorschijn, die zeggingskracht hebben en compassie opwekken. Dat lukte haar met bijvoorbeeld de etsnaald – toch bepaald geen fijnzinnig instrument – zó goed, dat ze met haar grafiek meerdere prijzen won. Enkele jaren geleden sleepte ze met een record aantal stemmen de publieksprijs in de wacht bij de verkiezing van de landelijke BAS Grafiekprijs.
De tentoonstelling ‘Teer en teder’ bij Galerie de Vis in Harlingen neemt bezoekers mee op reis. Ruimte is een centraal gegeven in Rinsema’s werk. Ze schetst plekken, maar alleen in grote lijnen. En de mensen die ze aanreikt, lijken zelf ver weg te zijn met hun gedachten. Veel is er niet meer, of nooit geweest. Er is meer niet dan wel. De kijker die zich in al die ruimte naar poëtische verten laat meevoeren kan er van alles in kwijt: van gevoelens van ooit tot herinneringen aan toen.
Kleur was lang niet of nauwelijks in het werk van Krin Rinsema te vinden, en een afbakening van alle eindeloosheid evenmin. Maar de laatste jaren breken vooral in haar schilderijen zachte tinten door, en krijgt het omliggende landschap steeds meer kleur en vorm: het strand, de zee, de weidsheid. Maar ruimte blijft er onverminderd, voor flarden van vroeger, voor gevoelens van een kind, voor bijna vergeten sentimenten, voor de hang naar het onbekende.


Haanstra & Hogen Esch - Open tijdens PAN in Perspectief
3 oktober t/m 6 december 2020
Het gezin Haanstra uit Goor telt getalenteerde kinderen. Bert Haanstra ontpopt zich tot cineast en broer Johan Haanstra (1914-1991) mag de jonge koningin Juliana portretteren – een eervolle opdracht. In de loop der jaren verschuift de aandacht van Johan Haanstra echter: van portretkunst naar wandschilderingen, en dan naar mozaïeken en baksteenreliëfs. En nadat hij zich in 1976 in Fryslân vestigt, volgt een nieuwe wedergeboorte: non-figuratieve doeken in heldere kleuren, ongebonden en vrij. Met een uitgebalanceerd samenspel van vlakken in allerlei vormen en ‘schoongewaaide kleuren’ roept hij de sfeer van het Friese landschap op. Zo groeit hij uit tot een bekende en breed gewaardeerde representant van het Fries expressionisme.
De Harlinger galerie De Vis toont werk dat de kunstenaar in die jaren maakt: abstracte composities van eenvoudige vormen zoals strepen en toetsen, omlijnde vormen en heldere kleuren. De snelheid en kracht die uit de schilderijen spreekt blijft verbazen.
Eén van Haanstra’s schildersleerlingen wordt zijn levenspartner: Ina Hogen Esch. Zij put inspiratie uit haar directe omgeving: de tuin, het omliggende landschap. Net als haar echtgenoot houdt zij het niet bij één techniek: ze maakt onder meer linoleumsnedes en begint ook met weven. Daarmee exposeert ze zelfs in museum het Princessehof in Leeuwarden. Het meest bekend zijn echter toch haar schilderijen: kleur, helderheid en kracht in olieverf, alles in een fors schildershandschrift.

KAMPEN - GALERIE VAN DEN BRUINHORST

Galerie VAN DEN BRUINHORST
Voorstraat 46
Te bezoeken op afspraak via: info@vandenbruinhorst.com of +31(0)38-3323674 / +31(0)6-15668504
www.vandenbruinhorst.com

Verlichting-verkoop-tentoonstelling - Open tijdens PAN in Perspectief
25 t/m 29 november 2020
Tijdens PAN in Perspectief tonen wij de meest spectaculaire en bijzondere designlampen uit onze collectie aangevuld met belangrijke exemplaren uit particuliere collecties.
Hoogtepunten
Tot de hoogtepunten van deze verlichting-verkoop-tentoonstelling rekenen wij een zeldzame lamp ontworpen door de Utrechtse architect Sybold van Ravesteyn en de grootste Gispen-Giso Planeetlamp met een doorsnede van bijna 1 meter. Een absolute blikvanger is daarnaast de ‘Hartog’ hanglamp met drie buizen, een van de bekendste lampontwerpen van Gerrit Rietveld en een iconisch voorbeeld van de Nederlandse esthetische beweging ‘De Stijl’
Museale exemplaren
Een van de getoonde lampen waarvan wij eerder een identiek exemplaar aan het Rijksmuseum Amsterdam verkochten, zullen wij na onze tentoonstelling in tijdelijke bruikleen geven aan The Museum of fine-Arts in Houston Texas USA voor de tentoonstelling “Electrifying Design: A Century of Lighting”. Op deze tentoonstelling die na Houston nog doorreist naar The Museum of Fine Arts in Atlanta zal ook de ‘Hartog’ hanglamp met 3 buizen van Gerrit Rietveld te zien zijn.

ROTTERDAM - CONTEMPO GALERIE

Contempo Galerie
Heemraadssingel 119
Openingstijden: 12.00 tot 18.00 uur en op afspraak: +31(0)6 51887166 / info@contempo.info
www.contempo.info

Tjibbe Hooghiemstra - Open tijdens PAN in Perspectief
20 t/m 22 november & 25 t/m 29 november 2020
Tentoonstelling met werken uit de nieuwe serie The Great Exploration of Water” en werken uit het boek en de reeks ‘Wâldman’.
 

DEN BOSCH - JAN VAN HOOF GALERIE

Jan van Hoof Galerie
Vughterweg 58-60
Openingstijden: vrijdag t/m zaterdag 14.00-18.00 uur en op afspraak: +31(0)652789252 / +31(0)6152117878 / denbosch@janvanhoofgalerie.nl
www.janvanhoofgalerie.nl

jolanda van gennip – of matter and lighter stuff
18 oktober t/m 8 november 2020

joost van den toorn – a thing of beauty is a joy forever
18 oktober t/m 8 november 2020

simone van bakel – spherical shapes
18 oktober t/m 8 november 2020

AMSTERDAM - GALERIE CARLA KOCH

25 jaar Galerie Carla Koch
Veemkade 500
Open tot eind 2020
Te bezoeken op afspraak via: ckoch@xs4all.nl of +3164339744
www.carlakoch.nl
Een overzichtstentoonstelling waaraan 20 kunstenaars deelnemen.
Catalogus verkrijgbaar. 

AMSTERDAM - RADEMAKERS GALLERY

Rademakers Gallery
KNSM-Laan 291
Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur
www.rademakersgallery.com

HaHaHa
Een tentoonstelling over humor in de kunst

13 september t/m 24 oktober
Sinds dada heeft humor een vaste plek gekregen in de kunst. Daarvoor waren er al tal van kunstenaars die absurde, grappige en parodiërende werken maakten, waar Jeroen Bosch, Arcimboldo, en Marcel Duchamp goede voorbeelden van zijn. Hedendaagse kunstenaars Bart Eysink Smeets, Eka Acosta en de vrij recent afgestudeerde Leonie Schneider en Jessi Strixner, balanceren subtiel tussen een lach en een traan. Hun werk is te zien op de tentoonstelling HaHaHa, over humor in de kunst.

Special Bregje Sliepenbeek
13 september t/m 24 oktober
Bregje Sliepenbeek (1986), born in Breda and currently living and working in The Netherlands.
Bregje studied jewellery design at the Rietveld Academy but instead of making body related pieces her metal creations consist of large but lightweight wall hangings.
The process of making and a high appreciation of the crafts is significant in Bregje her work. A trance-like state of mind, a sensitive discourse with material, endless repetition. She is interested in shifting the characteristics of a material, treating her material of choice with a tactile approach, transforming firm metal into fluid and moving objects. The objects are never fixed but in transition, they respond to light and movement by air currents.


Special Tomáš Libertíny - Open tijdens PAN in Perspectief
Opening 14 november 15.00 uur
14 november 2020 t/m 30 January 2021
Tomáš Libertíny works together with nature as a statement against mass production.
He is fascinated by beeswax, extremely pure and durable. Together with bee colonies (which he invites), they build a work of art on carefully created frames. The video shows how he designs a beeswax vase together with the bee colonies. You can see that the bees gradually 'occupy' the architectural shape of the frame. The Museum of Modern Art (MoMA) in New York has purchased this video and vase. He is also present in the collection of Boijmans van Beuningen. In this special Libertíny shows new "beehives" next to his paintings and installations.


New Horizon - Open tijdens PAN in Perspectief
14 november 2020 t/m 30 January 2021
De tentoonstelling "New Horizon" is een ode aan het doorzettingsvermogen van onze kunstenaars en hun kracht om te vernieuwen en te blijven inspireren. In deze dynamische groepshow tonen wij nieuwe kunstwerken van Maayke Schuitema, Joana Schneider, Piet Paris en Esther Hoogendijk.