Antiquariaat de Roo

Design, Objets d`art, Highlights

description

VALK, Gerard and Leonard. [Terrestrial globe:] Cosmotheore, caelesti nostro globo, par, et plane novus, hic terrestris ut existeret, certo scias, errore veterum sublato, non tantum utriusque orbis, longitudines ac latitudines, par reiterates neotericorum observationes, hicce esse restitutas, sed et nullum typis emendatiorem prodiisse, hoc igitur novissimô tam diu fruere, donec sub majori forma, meô aere alios excudam Gerardus Valk calcographus, Amsterdami, A[nn]o 17[50] cum privilegio. Amsterdam, [Maria Schenk, widow of Leonard Valk], 17[50]. And: [Celestial globe:] Uranographia, caelum omne hie complectens, illa pro ut aucta, et ad annum 1700 competum, magno ab hevelio, correcta est, ita, ejus ex prototypis, sua noviter haec ectypa, veris astronomiae cultoribus, exhibit et consecrate, Ger. et Leon. Valk, Amstelaedamenses. Amsterdam, Gerard and Leonard Valk, [ca. 1711].

Een paar zeldzame Valk tafelglobes uitgegeven door Gerard en Leonard Valk te Amsterdam ca. 1711 en hun erfgenamen in 1750. De Nederlandse globebouwers Gerard Valk (1652-1726) en zijn zoon Leonard Valk (1675-1746) waren in de achttiende eeuw de belangrijkste, en zelfs de enige, uitgevers van globes in Nederland. Het ontwerp van hun globes was volledig nieuw en bevatte de nieuwste geografische en astronomische ontdekkingen, waardoor het de nauwkeurigste globes van hun tijd waren. Valk voltooide zijn huidige globes van 15 inch (39 cm) in 1707. De Valks nummerden blijkbaar elke globe die ze maakten. Ze stempelden het nummer op de achterkant van de messing meridiaanring bij de noordpool en begonnen een nieuwe serie als de plaat werd herzien. De huidige aardglobe is genummerd als "3"; de meridiaanring van de hemelglobe is niet origineel en draagt geen nummer. Er zijn blijkbaar maar heel weinig van deze globes gemaakt, want in de huidige staten noteert Van der Krogt geen nummers hoger dan 10 voor de aardglobe of 7 voor de hemelglobe. Het huidige paar vormt een prachtig voorbeeld van het voortreffelijke werk van de Nederlandse familie Valk als globemakers. Elke globe heeft een messing meridiaanring en een wijzerplaat voor de uren met een handgekleurde bedrukte papieren ring op de houten horizonring, waarop de graden en de dagen van de huizen van de dierenriem zijn aangegeven. De globes worden ondersteund door vier kolommen in de vorm van een eikenhouten standaard in Nederlandse stijl. Inclusief deze standaard heeft elke globe een hoogte van 59 cm (23 inch). De laatste twee cijfers van het jaartal op de aardglobe zijn bijna uitgewist, maar men kan zien dat ze vroeger bedekt waren met een slip. 
De standaard van de hemelglobe is nieuw, net als de meridiaanring en de papieren horizonring. Enkele kleine papieren reparaties in Ethiopië (aardglobe) zijn professioneel gerestaureerd. Over het geheel genomen in goede staat. Een buitengewone, opvallende set van deze zeldzame Nederlandse globes.   
 

Gerard Valk (Amsterdam 1652 - Amsterdam 1726)

Hemel- en Aard Globe, gemaakt door Gerard en Leonard Valk

Een paar zeldzame Valk tafelglobes uitgegeven door Gerard en Leonard Valk te Amsterdam ca. 1711 en hun erfgenamen in 1750.

Contact

Antiquariaat de Roo

deroorarebooks.com/