Terugblik: Succesvolle 35e editie PAN Amsterdam.

:)
De organisatie van PAN Amsterdam blikt terug op een zeer succesvolle 35e editie van PAN Amsterdam, de beurs voor kunst, antiek en design in de RAI Amsterdam. Tijdens het jubileumjaar exposeerden van 20 tot en met 27 november 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders, vijftien meer dan vorig jaar. De PAN verwelkomde dit jaar 37.500 kunstliefhebbers. Met de opening wisten zelfs 10.000 bezoekers de beurs te vinden. De openingstijden bleven ongewijzigd, waardoor de beurs elke dag van 11.00 tot 18.00 uur open was, met uitzondering van de Business Night en de Private Art Evening. Architect en medeoprichter van het Nederlandse architectenbureau MVRDV, Winy Maas, ontwierp het schitterende campagnebeeld, waarbij hij zich liet inspireren door de stad als kunstobject: ‘’ArtCity. Alles is kunst.’’

2022 werd gekenmerkt door de toevoeging van enkele buitenlandse tophandelaren zoals Rafaël Valls Gallery en de Weiss Gallery uit Londen, en Koetser Gallery uit Zürich. In het nieuwkomerspaviljoen Walls & Cabinets, dat sinds 2021 een vast onderdeel is van PAN, stonden Martin van Zomeren, Kersgallery, Jonathan den Otter, Duende Art Projects, MIAP, Joost van den Bergh en The Ravenstijn Gallery.Twee unieke objecten die deel uitmaakte van het spraakmakende aanbod van de 35e editie waren het houten Egyptische mummie-portret uit de tweede eeuw na Christus van antiquair en archeologe Mieke Zilverburg en de in de Noordzee gevonden vijftigduizend jaar oude mammoet-poot van Stone Gallery. Beide objecten zijn tijdens de beurs verkocht. Keramiekmuseum Princessehof nam tevens deel en presenteerde hun gloednieuwe uitgave Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof, een boek met unieke gerechten van top-koks geserveerd op servies uit de collectie van het museum. Aansluitend vond een waanzinnige culinaire proeverij plaats.

Ook dit jaar werd het PAN Podium druk bezocht. In de speciaal ingerichte ruimte werden dagelijks lezingen gehouden met verschillende thema’s zoals Meesterlijk Materiaal, Kunst, Keramiek en Koken, Art Connects, en Desirable Design. Inspirerende talks werden onder andere gegeven door Prof. Dr. Wendy Gers (conservator modern- en hedendaags keramiek bij Keramiekmuseum Princessehof) over duurzaam keramiek en de toekomst van het medium en  Merel van Helsdingen (oprichter Nxt Museum) en Anne de Jong (Upstream Gallery) over Women in Tech en het gebruik van New Media Art. Fotograaf Jan Dirk van der Burg, in 2018 verkozen als Fotograaf des Vaderlands, gaf een speciale PAN-show waarbij hij aan de hand van zijn eigen foto’s het Stendhalsyndroom toelichtte, een psychische aandoening die optreedt wanneer iemand volledig overrompeld raakt door de schoonheid van kunst.

Op de laatste beursdag organiseerde PAN Amsterdam in samenwerking met IMC Weekendschool en kinderboekenschrijver Manon Berns een ontdekkingstocht op de beursvloer voor kinderen, om hen op deze manier kennis te laten maken met kunst.

We kijken uit naar de volgende editie van PAN Amsterdam van 19 tot 26 november 2023!