PAN Amsterdam, de grootste nationale kunstbeurs van 14 -21 in de RAI Amsterdam

10/28/2021

Persbericht PAN 2021   :)

PAN Amsterdam biedt van zondag 14 tot en met zondag 21 november - na twee lange jaren - met ruim 110 deelnemende kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders in de RAI Amsterdam een uitmuntende selectie moderne en hedendaagse kunst, antiek en design. Een mooie mix van nieuwe deelnemers, vertrouwde gezichten én 'terug van weggeweest' toont in Nederland zijn beste stukken.

Mix van hedendaagse en klassieke hoogtepunten
Na twee speciale jaren kunnen de handelaren eindelijk weer uitpakken. En de kunstliefhebbers eindelijk weer genieten van zoveel moois bij elkaar. De PAN bezoeken is eigenlijk een snelle tour door eeuwen kunstgeschiedenis en meer. Zo toont Stone Gallery een 180 miljoen jaar oude fossiel. Galerie Fontana toont werk van Claudy Jongstra (1963). Deze Nederlandse ontwerpster creëert - met oog voor ambacht en traditie - opvallende kunstwerken en monumentale installaties van organische materialen. VanderVen Oriental Art gaat deze editie een bijzondere samenwerking aan met interieurontwerpster Reineke Antvelink van RA Studio. De hoogwaardige Aziatische kunst van VanderVen wordt in een elegant en eigentijds interieur getoond: Living with Chinese Art. Kunsthandel P. de Boer uit Amsterdam toont een uitzonderlijk 17e eeuws schilderij van Pieter Savery (1593 - NA 1637) dat maar liefst drie generaties De Boer onder hun hoede hebben gehad. Andriesse Eyck Gallery toont werk van Natasja Kensmil (1973). De populaire Kensmil onderzoekt in haar werk de schaduwkant van de menselijke natuur. Gallery Flatland toont het adembenemende werk van de Franse fotografe Valérie Belin (1964): een zogenaamd mental landscape. Galerie Helga Hofman toont indrukwekkende bronzen sculpturen van de Nederlandse beeldhouwer Ivan Cremer (1984). Hoogtepunten bij Epoque Fine Jewels zijn twee zeldzame Franse 'Egyptian Revival' hangers. Tertius Gallery debuteert met een meer dan eeuw verloren gewaande oude meester, een heuse Cornelis Troost (1696-1750).

Inspirerende samenwerkingen en initiatieven
De Rijksakademie richt dit jaar voor het eerst een prachtige stand in, met de tentoonstelling 'In a box - a Rijksakademie exhibition made by artists for artists'. Dit zijn dertien kunstwerken van Rijksakademie-alumni. Nieuw ook is Walls&Cabinets, een show case voor nieuwe (vaak startende) deelnemers waaronder H-gallery, Suite59, Tertius Gallery Master Paintings, AlthuisHofland, Van Vlissingen Art Foundation en Mia Karlova Gallery. Het Kindermuseum van het Joods Cultureel Kwartier is de hele beurs aanwezig met een virtual reality-ervaring Eden en de Gulden Regel. Een bijzondere VR-ervaring voor jong en oud. In samenwerking met de IMC Weekendschool organiseert PAN Amsterdam op de laatste beursdag Tussen Kunst en Kids, een ontdekkingstocht om kinderen kennis te laten maken met kunst. De KVHOK Art Handeling Tour is juist weer met name voor volwassenen razend interessant. Een jonge kunsthistoricus neemt je mee naar een aantal handelaren die aangesloten zijn bij de KVHOK (Koninklijke Vereniging Handelaren Oude Kunst) om een Up Close & Personal ervaring te creëren met kunstwerken uit diverse disciplines.

PAN Podium is een afwisselend programma vol inspirerende talks en interactieve presentaties. Met iedere dag een ander thema. Van duurzaam design tot juwelen. Met bijvoorbeeld op woensdag een samenwerking met het CODA Museum met een uitvoerig programma over juwelen. Op donderdag staat de beginnende verzamelaar centraal, en organiseert de Young Collectors Circle een masterclass kunst kijken en kopen. Op vrijdag gaat ArtTable met vrouwen die belangrijke posities in de kunstwereld vervullen in gesprek. Kijk voor het hele programma op www.pan.nl/pan-podium.