Kunsthandel Ivo Bouwman

Van Gogh, Jongkind, Isaac Israels, Van Dongen, Breitner: heel wat werken van deze en andere grote kunstenaars hebben het predicaat ‘Herkomst: Ivo Bouwman’. De Haagse kunsthandelaar en beëdigd taxateur is gespecialiseerd in Nederlandse en Franse schilderijen van rond 1900.

:)

Kunsthandel Ivo Bouwman

Liefhebbers van kunst rond 1900 kunnen hun hart ophalen bij Kunsthandel Ivo Bouwman die dit jaar 51 jaar bestaat. Bouwman heeft in de afgelopen vijf decennia veel fraaie werken verkocht aan particulieren, organisaties en musea. Ook dit jaar neemt hij deel aan de PAN en toont hij werken van o.a. Isaac Israels, J.B. Jongkind, G.H. Breitner en Raoul Dufy.

Al op zijn zestiende koopt Ivo Bouwman zijn eerste kunstwerk. In zijn jonge jaren loopt hij een aantal jaren mee met Hans Cramer, handelaar in oude meesters, en bezoekt hij regelmatig tentoonstellingen. Tijdens zijn studie binnenhuisarchitectuur aan de Koninklijke Academie is het zijn bevlogen lerares kunstgeschiedenis die hem inspireert om voor de kunstwereld te kiezen. Hij wordt dan een jaar lang assistent van Cramer en reist daarna twee jaar de hele wereld over om zijn oog te trainen op veilingen, in musea en galeries. Er zijn volgens Bouwman maar weinig mensen die echt goed kijken. “Maar je moet jezelf trainen. Je moet leren zien dat bepaalde aspecten of details bepalen of iets wel of niet een meesterwerk is”.

Bouwman is lid van het Comité Jongkind Paris-La Haye dat in de loop der jaren enorm veel kennis en expertise over de werken van J.B. Jongkind heeft verzameld. Het publiceren van een catalogue raisonné van alle werken van Jongkind is een project dat voor de komende jaren op het programma staat. Zijn liefde voor deze Nederlandse kunstenaar deelde hij met Victorine Hefting van het Haags Gemeentemuseum. Hefting was de eerste vrouwelijke museumdirecteur van ons land en een groot expert op het gebied van Jongkind. Bouwman onderhield nauwe contacten met haar en met haar collega Anna Wagner, wetenschappelijk medewerkster bij het museum en Isaac Israels-expert, die andere Nederlandse kunstenaar die een belangrijke plek inneemt in Bouwmans expertise.

Zijn eerste zaak opent hij in 1972 op de Laan van Meerdervoort en later verhuist hij naar het Lange Voorhout. Daar neemt de zaak in de jaren ‘70 een enorme vlucht, onder andere dankzij grote tentoonstellingen die hij organiseert van Isaac Israels, J.B. Jongkind, Jan Sluijters en Leo Gestel. Aangezien het prijsniveau aan het begin van de jaren ’70 volgens Bouwman een lachertje was, zeker in vergelijking met buitenlandse meesters, zag hij het als zijn taak om deze kunstenaars naar een hoger plan te tillen, niet alleen qua bekendheid maar ook qua prijs. Al deze nu vermaarde kunstenaars spelen nog altijd een grote rol in zijn leven. Door de jaren heen bouwt Bouwman een uitstekende reputatie op, ook ver over de Nederlandse grenzen. Hij was deelnemer van het eerste uur bij zowel de PAN als de TEFAF in Maastricht. Ook was hij 21 jaar lang als expert verbonden aan het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. Sinds ruim drie decennia bevindt zijn kunsthandel zich op de Jan van Nassaustraat. Na het maken van een afspraak ontvangt hij u daar graag!