Joost van den Bergh

Joost van den Bergh is sinds 1988 gevestigd in Londen en handelt al meer dan 25 jaar in Aziatische kunst, met name uit India, Japan en Zuidoost-Azië.

description

Indiase kunst is lange tijd een belangrijk aandachtspunt geweest, variërend van klassieke beeldhouwkunst en andere traditionele werken tot twintigste-eeuwse kunst. Joost is ook gespecialiseerd in Indiase tantrische en rituele kunst. Deze vormden de basis van de tentoonstellingen Tantra (2010), Magic Markings (2016) en Perfect Presence (2019), elk vergezeld van een catalogus met speciaal in opdracht gemaakte wetenschappelijke en literaire artikelen. Een andere tentoonstelling in 2020 was de allereerste solotentoonstelling voor Kalu Ram - een tantrische schilder uit Jaipur die actief was aan het einde van de twintigste eeuw, maar wiens werk nu grotendeels is vergeten.
De tentoonstelling Double Take in 2021 belichtte een aantal werken uit de privécollectie van pianist en dirigent Christian Zacharias, waarbij voorbeelden van Indiase rituele kunst naast moderne westerse kunst werden geplaatst, en de catalogus omvatte een uitgebreide discussie tussen Zacharias en de kunstenaar Alexander Gorlizki, evenals een speciaal geschreven tekst van John Yau.
Andere gespecialiseerde tentoonstellingen en catalogi zijn 'Shrinathji', 2021, en 'Nicola Durvasula: Recent werk', 2022
Sinds 15 jaar is Joost ook actief in de wereld van de Japanse brons, keramiek, schilderkunst en design, grotendeels uit de twintigste eeuw.
Joost heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan verschillende veelgeprezen museumtentoonstellingen, waaronder Thinking Tantra in de Drawing Room (Londen, 2016), Colori: Emotions of Color in Art in Castello di Rivoli (Turijn, 2017) en The Botanical Mind in de Camden Art Centrum (Londen, 2020). Hij heeft vele malen geëxposeerd op de Battersea Decorative Antiques and Textiles Fair, de Art and Antiques Fair Olympia en TEFAF Maastricht, en heeft bij de laatste twee evenementen zitting gehad in de keuringscommissies. Hij levert ook lange tijd een bijdrage aan Asian Art in Londen, heeft meer dan tien jaar geëxposeerd en is zowel directeur als bestuurslid.

0

:)