PAN deelnemer Tiny Esveld schrijft boek over Franse glaskunstenaar Charles Schneider

6 oktober 2015

"Charles Schneider French art deco glass" luidt de titel van het nieuwe boek van antiquair-glasexpert Tiny Esveld. Het is een welkome toevoeging aan haar publicaties over Frans art nouveau en art deco glas, haar specialisme. Zij schreef het samen met Marie-Christine Joulin, belangrijk Schneider-deskundige, die al eerder een boek over de beroemde glaskunstenaar publiceerde. Hun nieuwe boek is een prachtige en luxe uitgave, informatief, toegankelijk geschreven en boordevol kleurenfoto's. In bijna driehonderd pagina's raakt de lezer bekend met leven, tijd en oeuvre van Charles Schneider (1881-1953), die met de vormen en versiering van zijn glascreaties voorop liep in de art deco, en pionierde met kleuren van een ongekende expressiviteit.In een bondige biografie komen Schneiders jonge jaren en artistieke ambities tot leven, zijn ontwerpactiviteiten voor Daum en zijn graveren van penningen en halfedelsteen - een kunst die hem later zeer van pas zou komen. Kort wordt ingegaan op ontstaan en bloei van Verreries Schneider S.A., de fabriek in Epinay-sur-Seine, waarin zijn broer Ernest een vitale zakelijke rol speelde. Het bedrijf kende twee productielijnen: Schneider en Le Verre Français. Ook de techniek van glasetsen en -graveren komt aan bod, evenals de procedés van poedergekleurd glas, virtuoze marqueterie en lusterglas op mat gekleurd fond. Interessant zijn de artistieke experimenten en het voortdurende laboratoriumonderzoek. En uiteraard gaan de schrijfsters in op stijl, de ontwikkeling van art nouveau naar art deco met zijn strakke lijnen en patronen, en geserreerde wijze van decoreren.

Vanuit Parijs vonden de coupes en vazen in de meest fantastische vormen en kleuren, de lampen en het glas-in-lood hun weg. Niet alleen binnen Frankrijk. Export naar omringende landen was van groot belang en veel glas ging naar Noord- en Zuid-Amerika. Helaas ontkomt Verreries Schneider niet aan de Grote Depressie: in 1931 branden er praktisch geen ovens meer; zeven jaar later is het einde nabij.
Dit biografische en technische verhaal is verlucht met sfeervolle foto's van familie en bedrijf en met ontwerptekeningen. Die zijn stuk voor stuk van Schneiders hand, want hij ontwierp zelf alle glasvormen en flora- en faunadecors voor zijn creaties.
Bijzonder is dat de auteurs toegang kregen tot het familie-archief en zo interessante nieuwe gegevens konden opnemen. De ontwerptekeningen en foto's bij voorbeeld, een aantal bronzen die Schneider heeft gemaakt - wat niemand wist - en een gedenkwaardigheid als Schneiders inzending in 1910 voor de Salon de la Société des Artistes Français: La Toilette, uitgevoerd als bronsmedaille en als cameo. Maar de kern vormen de honderden verrukkelijke kleurenfoto's van zijn begerenswaardige objecten. Voorzien van een korte omschrijving en uitleg waarom ze zo bijzonder of attractief zijn.

Charles Schneider French art deco glass wordt gepresenteerd op 21 november tijdens PAN Amsterdam, van 22-29 november in de RAI in Amsterdam. Tiny Esveld biedt op de PAN Amsterdam een mooie keuze aan uit het oeuvre van Charles Schneider, waaronder verschillende Coupes Bijoux en Vases Bijoux, een viertal vazen van helder glas met luchtbellen én een aantal Le Verre Français vazen met decors die nog niet bekend waren.
Tiny Esveld is antiquair-glasspecialist en eigenaar van een galerie in Brasschaat (bij Antwerpen). De galerie is gespecialiseerd in Frans art nouveau en art deco glas en meubelen van rond 1900, met een accent op Gallé, Daum en Schneider.

Praktische informatie
Titel: Charles Schneider French art deco glass (met Franse vertaling) Auteurs: Tiny Esveld en Marie-Christine Joulin
Uitgever: Tiny Esveld, Brasschaat
23 cm x 28 cm
Harde kaft
Prijs: € 48,-
Beschikbaar in november
Te bestellen via www.tinyesveld.com