LAREN - JANKNEGT GALLERY

Janknegt Gallery
Brink 2b
Openingstijden: do t/m za 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak: +31 6 533 44 885 / janknegtgallery@gmail.com
www.janknegtgallery.com

COMMON GROUND - duo tentoonstelling met werk van Bas Lobik en Carina Ellemers - Open tijdens PAN in Perspectief
25 t/m 29 november 2020
Bas Lobik
De eerste kleurlaag zorgt voor de hechting met het linnen. Wat de drager vormt van het schilderij, Telkens zet hij er weer een vlak op, zodat het schilderij dikker wordt. De vorm waarin hij het doet heeft voor hem een gebouw vorm, waarin stilte is. Misschien wel een kerk gebouw, waarin niet gepraat wordt. Mensen zien er ook een opengeslagen boek in. Dat is het ook, maar dan zonder woorden. Hij ziet de verf meer als materie, een middel waarmee hij de ruimte inneemt. Zijn eerste schilderijen waren geheel abstract. Daar keerde hij zich vanaf omdat hij die abstractie te inhoudsloos vond. Hij ging zijn kwaststreken steeds meer naar een gebouw-met-dak-vorm dirigeren. Op dit moment begint hij de vorm aan de buitenkant ,en schildert hem dmv van talloze lagen naar binnen toe.
Het schilderij groeit naar het midden toe dicht. Dan kan hij niet meer schilderen en is het schilderij af.

Carina Ellemers
Verbinden, losse stukken tot een overtuigend geheel maken vormt een belangrijke drijfveer in het werk van Carina Ellemers. Zowel in de doeken, de ‘stitched paintings’, die zich binnen het kader van de schilderkunst afspelen, als in het maken van films. 
 
“Wie als kunstenaar voor beperking van middelen kiest, ontdekt daarbinnen steeds meer mogelijkheden. Carina Ellemers (1965) is een schilder zonder verf. Dat is niet helemaal waar, want zo nu en dan brengt ze wel summier wat verf aan op haar doeken, maar meer om te benadrukken dat het doek zonder kan. Op het maken van afbeeldingen kun je haar nauwelijks betrappen. Dat wil niet zeggen dat haar werk abstract is. Het doek is als materiaal vooral wat het is en daarmee een bevestiging van wat we zien. Tegelijkertijd is het als schilderij een ontkenning van wat we denken waar te nemen. Het is altijd meer dan dat. Ze beoefent een vorm van schilderkunst waarbij ze het maximale haalt uit het minst mogelijke. “
Alex de Vries 


Foto: Bas Lobik
zonder titel, 60 x 50 cm., acryl op doek, 2020