Mandarin Mansion

Khmer dolk

description

Materialen: Brons, ijzer
Circa 950 – 1050 A.D.
20.3 cm, kling 11.5 cm
Khmer, Cambodja

Provenance

Uit een Franse privé verzameling.

Literature

Emma C. Bunker and Douglas Latchford: Adoration and Glory: The Golden Age of Khmer Art. Art Media Resources, Chicago, 2004.

Detail Description

Introductie
Het Khmer Rijk was een Hindu/Boeddhistisch keizerrijk dat tussen de 9e en 15e eeuw over bijna geheel vasteland Zuidoost Azië regeerde. Het is het meest bekend om Angkor Wat, een stad die op haar piek waarschijnlijk de grootste ter wereld was.

De meeste oude Khmer kunst bestaat uit beelden van brons en steen. Khmer wapens zijn erg zeldzaam. Eén van de brlangrijkte exemplaren is een dolk in het Boston Museum of Fine art, inventarisnummer 68.289. Deze dolk draagt een inscriptie met een datum die correspondeert met 1040-1041 A.D.
 
Dit exemplaar
De kling volgt dezelfde vorm als het exemlaar in het Boston Museum of Fine Arts, met het verschil dat deze kling van ijzer is het het exemplaar in Boston geheel van brons. Het hilt op dit exemplaar verschilt aanzienlijk, met een langere en dunnere steel achtige greep. In het midden van de greep is een patroon van visschubben gegraveerd, en naar beide zeiden verwijd de greep zich in de vorm van gestileerde bloembladeren. The karakteristieke pommel is een ruitvorm met uitsparingen, waarin in vier richtingen een gestileerde vlam uitgaat. Daar bovenop zit een knop.
 
Datering
Khmer kunst beeld zelden mensen af met wapens, wat dateren van Khmer wapens bemoeilijkt. Gelukkig komt de vorm van de pommel van dit exemplaar vaak terug als stylistisch element op hoofdbanden en juwelen die gedragen worden door de afgebeelde goden. Dit element maakte in de loop der tijd een duidelijke evolutie door, waardoor het toch mogelijk wordt de dolk in een periode te plaatsen.

Dit element begint voor de komen in de laatste decennia van de 9e eeuw. Zie bijvoorbeeld een hoofd van Shiva in het Brooklyn Museum, inventarisnummer  83.182.5. Het element komt pas voor in de volwassen vorm die we op deze dolk zien in de vroege 10e eeuw, zie bijvoorbeeld de hoofdband van Vishnu in het Boston Museum of Fine Arts, inv. 26.13, en twee Devatas, Asian Art Museum of San Francisco inv. B 68 S 19 en Arthur M. Sackler Gallery S1987.909.

Een bijna exacte match is te vinden op een devata in een anonieme privé verzameling, gepubliceerd in Adoration and Glory: The Golden Age of Khmer Art, page 130-131. Gedateerd 9e-10 eeuw. Zie ook een Harihara Head, gedateerd 944-968 A.D. in the Arthur M. Sackler Gallery S1987.900.

De stylistische period van onze dolk eindigt rond de 2e helft van de 11e eeuw, waar het ontwerp zich doorontwikkel in twee verschillende vormen. In de ene vorm breekt het design met de ruitvorm en wordt meer als een kruis. Voor deze evolutionaire stap, zie een godin gedateerd tot de 3e kwartaal van de 11e eeuw in de Radcliffe Collection. (Gepubliceerd in Adoration and Glory: The Golden Age of Khmer Art, page 232-233.)
 
Conclusion  
A rare example of a thousand-year-old Khmer dagger. It shows the skilled workmanship in bronze that this culture was known for. A comparison with stylistic elements found on Khmer statues points out that it most likely dates from the 10th to early 11th century.

read more
Khmer dolk

contact

Fuhrhopstraat 2
2024VB Haarlem
Nederland

T 0623373442
M 0623373442

peter@mandarinmansion.com
www.mandarinmansion.com/