Mandarin Mansion

Sinhalese kasthāné met 1776 VOC kling

description

Ijzer, staal, zilver, hout, robijnen, koper, goud.
64.7 in schede, zwaard 61.8 cm.
Kling met VOC Amsterdam monogram en "1776".
Schede en hilt met markeringen ".A:M.".
Datering: Kling 1776. Hilt en schede circa 1780-1790er jaren.

Provenance

Runjeet Singh

Literature

Jan Veenendaal; Asian Art and Dutch Taste. De Vrije Uitgevers. 2014.
P.H.D.H.DE Silva & S. Wickramasinghe; Ancient Swords, Daggers & Knives in Sri Lankan Museums. National Museum of Sri Lanka, 2007.
Coomaraswamy, A.K., Mediaeval Sinhalese Art, Pantheon Books, 1956 reprint of the 1908 original.

Exhibition

Asia Week New York 2018

Detail Description

De kasthāné is het nationale zwaard van Sri Lanka. Karakteristiek is de gestileerde leeuwen pommel, naar het koninklijke symbool.

In zilver gemonteerde kasthāné zoals dit examplaar werden gemaakt in de werkplaatsen van de koning van Kandy. Hij presenteerde ze aan hooggeplaatsten als symbool van hun rang en status, en soms als gift aan diplomaten. Alleen de koning mocht een zwaard met gouden monteringen dragen, zilver was gereserveerd voor zijn hoogste officieren, Adigar, feodale heersers die taken vervulden als ministers en gouverneurs.

"When he first promotes them [the Adigar] (…) he (...) gives them a sword, the hilt all carved and inlaid with silver and brass very handsomely, the scabbard also covered with silver - a knife, and halberd; and lastly, a town or towns for their maintenance. "

-Robert Knox, 1681

"All the men in office wear swords of a moderate size, antiquated and not formidable in appearance. The hilt and scabbard are made of silver. The former imitates the head of a tiger, the later is embossed and turned round at the point."

-James Cordiner, 1807

Dit examplaar
Een zilver gemonteerde kasthāné met een smaller gekromde kling met groef. De kling is gemarkeerd met het V.O.C. logo en de A voor Amsterdam aan elke kant, en het jaartal 1776. Zulke klingen waren aanvankelijk bedoeld voor V.O.C. soldaten, maar worden veelal gevonden op lokale wapens in zowel Indonesia als Sri Lanka. Officieel verkocht de V.O.C. ze niet, maar onofficieel wisten de locals er wel aan te kopen, zoals blijkt uit dit zwaard.

Het zilveren gevest is typisch Sinhalees. Gegoten uit twee helften en daarna bewerkt voor meer detail, met hier en daar resten van vuurvergulde details. De grote simha (leeuwen) pommel met robijnen popillen in vuurvergulde koperen ogen.

Het complexe gevest heeft beschermingsbeugels die eindigen in verschillende mythische dierenkoppen als sérapéṅdiya, een soort phoenix, en makara, zee monsters. Voor op de handbeschermer prijkt het figuur van Lakshmi in lotushouding, godin van overvloed en geluk.

De houten schede is volledig bekleed met zilver, repousse bewerkt met traditionele Sinhalese liya-vela patronen. Aan het eind prijkt een gestileerde vogelkop.

In het midden van de schede is een band met 13 roze robijnen. Aan de bovekant is gegraveerd de initialen ".A:M.", nog eens aan de binnenkant van de handbeschermer. Waarschijnlijk de initialen van een vorige eigenaar.

read more
Sinhalese kasthāné met 1776 VOC kling

contact

Fuhrhopstraat 2
2024VB Haarlem
Nederland

T 0623373442
M 0623373442

peter@mandarinmansion.com
www.mandarinmansion.com/