Mentink & Roest

REISKLOK

description

Gesigneerd: Leroy & Fils,
H.gers de la Marine, Palais Royal, 13 & 15 Gal.ie Montpensier Paris
211 Regent Street London No. 44135
Circa 1830
Frankrijk
Hoogte 17.8 cm
Breedte 10.5 cm
Diepte 3 cm

Literature

Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971.

Detail Description

REISKLOK
Gesigneerd: Leroy & Fils,
H.gers de la Marine, Palais Royal, 13 & 15 Gal.ie Montpensier Paris
211 Regent Street London No. 44135
Circa 1830
Frankrijk


Uurwerk
Het uurwerk heeft gaanwerk met cilindergang en regelbare balans. Het uurwerk is tevens voorzien van slagwerk dat op aanvraag de uren en kwartieren slaat. Daarnaast heeft het uurwerk van wekkerwerk. Het gaand- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in veerton.

Wijzerplaat
De verzilverde wijzerplaat heeft diverse aanduidingen. De hoofdcijferring in het midden is voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse uurcijfers, Arabische vijf-minuutcijfers en minuutstreepjes in een ring. Onder de hoofdcijferring bevinden zich drie secundaire cijferringen; de linker geeft de dag aan, de middelste dient voor de wekkerinstelling en de rechter geeft de datum aan. Aan de linkerzijde is een thermometer met schaal in Réamur en aan de rechterzijde een thermometer met schaal in Fahrenheit aangebracht. Alle wijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. In de toog van de wijzerplaat wordt de schijngestalte van de maan aangegeven. De wijzerplaat is onder de wekkerinstelling als volgt door de maker gesigneerd: Leroy & Fils, H.gers de la Marine, Palais Royal, 13 & 15 Gal.ie Montpensier Paris. De wijzerplaat wordt afgeschermd door glas.

Kast
De vuurverguld messing kast van dit reisklokje heeft aan de bovenzijde de vorm van een halve bloem. Achter het sierlijk oog waarmee het geheel is afgewerkt bevindt zich het knopje voor de bediening van het slagwerk. Op de achterzijde is een uitklapbare steun geplaatst om de klok neer te kunnen zetten. Tevens zijn daar de opwindgaten en een venster voor de reglage met sluiter. Bij dit venstertje zijn de letters A en R aangebracht om de richting bij de reglage aan te geven. In het midden bevindt zich een opening aangeduid met het woord ‘aiguilles’ (wijzers) voor de wijzerverzetting. De klok is nogmaals op de achterzijde gesigneerd: Leroy & Fils H’ger de la Marine Palais Royal 1313 & 15 Gal.ie Montpensier Paris 211 Regent Street London No. 44135

Gangduur 1 week

Hoogte 17.8 cm
Breedte 10.5 cm
Diepte 3 cm

Literatuur Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, Paris, 1971.

De maker
Le Roy et Fils werd opgericht in 1785 door Basile Charles Le Roy. Hij werkte samen met zijn zoon Charles-Louis Le Roy. In 1815 verhuisde het bedrijf naar de "Galerie Montpensier", 13-15 Palais-Royal, waar het bedrijf bijna honderd jaar gevestigd zou blijven. De daaropvolgende jaren zou hij voor verschillende hooggeplaatste personen werken. Onder andere voor Keizer Napoleon I en diens moeder Princess Pauline en vanaf 1829 als hofuurwerkmaker voor de Hertogen van Bourbon en Chartres. Le Roy nam deel aan de tentoonstellingen in Paris in het jaar VI (1797/8) en opnieuw in 1819, 1823 en 1827. Basile-Charles Le Roy was zeer innovatief en verkreeg een patent voor een van zijn atmosferische klokken in 1823. Als aanvulling op dit bijzondere exemplaar, zijn twee andere schoorsteenpendules van zijn hand zijn te zien op het ministerie van oorlog in Parijs. Hij stierf in 1839.

read more
REISKLOK

contact

Molenstraat 22
4031 JS Ingen
Nederland

T 0344 60 36 06
M 06 29 04 85 15

info@mentinkenroest.com
www.mentinkenroest.com/