Mentink & Roest

REISKLOK MET VOGELAUTOMAAT

description

Japy Frères et Cie

Gesigneerd Japy Frères et Cie Exposition 1855, Grande Med. D’Honneur
Ca. 1860
Frankrijk
Hoogte: 33 cm.
Breedte: 13 cm.
Diepte: 12 cm.

Literature

Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 326

Detail Description

REISKLOK MET VOGELAUTOMAAT
Gesigneerd Japy Frères et Cie Exposition 1855, Grande Med. D’Honneur
Ca. 1860
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine-uurwerk op Engels ankergang met regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal slaat op een bel. Men kan het slagwerk laten repeteren door het knopje aan het voorzijde in te drukken. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk en automaat. De vogelautomaat zorgt dat de vogel beweegt en tweetonig fluit, voorafgaand aan het slagwerk. De aandrijving van de automaat zit in de voet van de kast en wordt aan de zijkant opgewonden. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden aan de achterzijde opgewonden. Tevens bevinden zich hier de wijzerverzettingen en het stempel van de maker Japy Freres et Cie, Exposition 1855, Grande Med. D’ Honneur.

Wijzerplaat
De verguld messing en gegraveerde voorzijde heeft twee wit geëmailleerde wijzerplaten. De bovenste grote wijzerplaat dient voor de tijdsaanduiding en is voorzien van een cijferring met zwarte Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding en streepjes voor de minuten. De ‘Breguet’ uur- en minuutwij¬zers zijn vervaardigd van geblauwd staal, net als de rechte centrale secondewijzer. De kleine cijferring dient voor het instellen van de wekker en is voorzien van Arabische uurcijfers en een recht blauwstalen wijzertje.

Kast
De kast is vervaardigd van verguld messing. De kast heeft aan de achterzijde twee deurtjes boven elkaar. Het bovenste deurtje heeft aan de binnenzijde een spiegel, zodat het vogeltje goed zichtbaar is. De overige zijden zijn allen voorzien van gefacetteerd glas. Hierdoor is het uurwerk zichtbaar en heeft men zicht op het vogeltje. Op de hoeken naast het uurwerk zijn versieringen in de vorm van acanthusbladeren aangebracht en ook de voet is fraai gedecoreerd. De bovenzijde is voorzien van een handvat.

Gangduur 1 week

Hoogte: 33 cm. (incl. handvat)
Breedte: 13 cm.
Diepte: 12 cm.
Literatuur:
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 326

Japy Frères et Cie;
Japy Frères et Cie waren werkzaam omstreeks 1850 in Parijs, Rue du Temple, 1860, Rue du Châteu d’Eau.

read more
REISKLOK MET VOGELAUTOMAAT

contact

Molenstraat 22
4031 JS Ingen
Nederland

T 0344 60 36 06
M 06 29 04 85 15

info@mentinkenroest.com
www.mentinkenroest.com/