Galerie Mokum

Still life with hands, bottle and egg

description

Dennis Møgelgaard (Denmark 06-06-1959)

Dennis Møgelgaard
Still life with hands, bottle and egg, 2023
Oil on panel
46 x 47 cm

Detail Description

Dennis Møgelgaard schildert al zijn hele leven, hij leerde zichzelf de beginselen van het schilderen. Het gebrek aan schilderacademies in Denemarken had hem misschien de traditionele manier van schilderen kunnen leren, maar in plaats daarvan creëerde hij zijn eigen unieke stijl die stap voor stap leidden naar de stillevens die we nu van hem kennen.

 

Een tafelblad met een druipend wit kleed is het decor voor slechts een paar elementen die het oppervlak vullen: een geroosterd brood, een ei of een mok.

Het ietwat onnatuurlijke perspectief van de composities laat ons langer kijken. Het is bijna alsof we zelf iets zijn vergeten op die overvolle tafel, en terwijl we ernaar op zoek zijn, vinden we afleiding in iets anders.Lichte en donkere grijstinten worden aangevuld met een opvallend kleuraccent, in de vorm van een paar bessen, een riet of en kopje. Op het gebied van compositie, licht en technische perfectie kunnen we herkenning vinden bij het werk van de Magisch Realisten uit de jaren 1930. De schilder ontdekte het werk van kunstenaars als John Koch, Dick Ket en Carel Willink tijdens zijn zoektocht naar herkenning in de kunst. Vaker neemt hij echter afstand van deze kunstenaars. De keuze om in zijn schilderijen dichter bij hedendaagse elementen te komen, situeert het tafereel weer in onze huidige tijd; een geel plastic rietje, een papieren Denemarken-vlaggetje op een tandenstoker, een verbruikt Staedtler-potlood. Deze balans tussen fotorealistisch technisch meesterschap en pop art-objecten deelt hij met de Italiaanse schilder Domenico Gnoli.

 

De kunstenaar maakt deel uit van een groep gelijkgestemde collega's die in 1989 de Deense Figuratie oprichtten. Zij streven naar meer publieke waardering voor het Deense realisme door middel van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De schilder kwam in Nederland terecht op zoek naar erkenning voor zijn werk. Daar vond hij wat hij zocht. Møgelgaard is in het verleden opgenomen geweest in de stal van Mokum en we zijn blij zijn nieuwe schilderijen op de PAN te kunnen presenteren.

 

read more
Still life with hands, bottle and egg

contact

Oudezijds Voorburgwal 334
1012 GM Amsterdam
Nederland

T 06 51 54 99 96
M 06 81 09 09 34

contact@galeriemokum.com
www.galeriemokum.com