AtKris Studio

Design, Meubelen, Highlights

description

Volledig met de hand gegutst op extreem verfijnde wijze en veelvuldig gebruik van zeer complexe houtbewerkingstechnieken met een onnavolgbaar gevoel voor verhoudingen en vorm. Alle superlatieven komen tekort wanneer we dit exquise werk uit de hand van de maestro Giuseppe Rivadossi willen beschrijven.
Design
Dit slanke en bijzondere sideboard is begin jaren tachtig vervaardigd in het atelier van Officina Rivadossi te Brescia en valt onmiddellijk op door haar onorthodoxe vorm. Van bovenaf gezien is het in feite een trapeziumvorm die bij het begin van de deurstijlen een scherpe hoek naar binnen maakt om vervolgens weer een rechte lijn aan te houden. 
Wanneer we het object recht van voren observeren, bespeuren we een subtiele trompe l’oeil. Doordat de zijpanelen zo scherp weglopen word je als toeschouwer in een perspectieftekening gezogen waarbij de verdwijnpunten oneindig ver weg lijken. Daarnaast lijkt het sideboard ook nog eens te zweven doordat de ronde poten die amper zichtbaar zijn, een lichte schaduw onder het geheel werpen.  
Rivadossi heeft een werkelijk subliem Slavonisch eiken gebruikt en door zijn signature techniek van het gutsen ontstaat er een textuur die een extra dimensie aan het hout geeft. De voor het eiken zo kenmerkende blonde mergstralen voegen daar nog een zeer bijzondere detaillering aan toe. De deuren hebben een bijzondere sluiting en tonen een architectonisch grid waarin kleine ramen zijn verwerkt in geometrische kozijnen.   
Het is moeilijk om de stijl van dit sideboard toe te schrijven aan een geijkte stroming, maar als we een poging moeten wagen willen we dit beschrijven als een vorm van brutalisme in haar meest elegante vorm. Robuust en zelfs een beetje dreigend maar tegelijkertijd warm en verwelkomend. De warmte is het resultaat van een adembenemende patina dat zich door de jaren heeft gevormd.
Conditie
De conditie van het sideboard is zeer goed met alleen minimale gebruikssporen. Certificaat van authenticiteit is inbegrepen.

Giuseppe Rivadossi (Nave 1935 - )

Uniek Trapeziumvormig Dressoir in Slavonisch Eiken door Giuseppe Rivadossi uit Italie jaren 80

Contact

AtKris Studio

Haaften

M. +31 6 57840458 www.atkris.com/