Frides Laméris Kunst- en Antiekhandel vof

Serveerschaal op voet (alzata) gedecoreerd met glazen aquamarijnkleurige kabelrand en diamantlijngravure van bloemen

description

Serveerschaal op voet (alzata) met kabel van blauwe glasdraad en diamantlijngravure van bloementakken. Deze glazen werden gebruikt voor het presenteren van een drankje, of werden gestapeld met grotere en kleinere, tot een hoge stapel, voor zoetigheden of fruit.
Venetië, rond 1700. H : 6,1 cm, Ø Kelk : 21,8 cm

Provenance

Nederlandse particuliere collectie

Literature

Het glas is afgebeeld in Frides en Kitty Laméris, Venetiaans en façon de Venise glas, 1500-1700, Amsterdam 1991, cat.nr. 65

Exhibition

Het glas stond in 1991 tentoongesteld in de Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens de expositie Venetiaans en façon de Venise glas, 1500-1700, die werd gehouden ter ere van het Amsterdam Venetië jaar.

Detail Description

Platte schaal met opstaande rand op een trompetvormige voet met omgeslagen rand. Aan de onderzijde van de schaal loopt een concentrische kabel van turkoois blauw glas tussen twee geribbelde glasdraden. Een glasdraad loopt om het smalste gedeelte van de voet.

Rond grof pontilmerk dat een stukje uit het glas heeft genomen.De buitenste rand van de schaal is gedecoreerd met een diamantlijngravure van vier takken met knopjes onderbroken door vier bloemen. Deze bloemen zijn typisch voor de laat zeventiende eeuwse diamantlijngravure: twee met ronde bloemblaadjes en twee met puntige. Daar waar de rand omhoogloopt zijn groepjes van vier, vijf of zes gidouilles aangebracht.Vergelijkbare stukken staan afgebeeld in: Gudmund Boesen, Venetian glass at Rosenborg castle, Kopenhagen 1960, cat.nr. 98.

Anna-Elisabeth Theuerkauff-Liederwald, Venezianisches Glas der Veste Coburg, Die Sammlung Herzog Alfreds von Sachsen-Coburg und Gotha (1844-1900), Kunstsammlungen der Veste Coburg Luca Verlag Lingen 1994, cat.nr. 53-59 

read more
Serveerschaal op voet (alzata) gedecoreerd met glazen aquamarijnkleurige kabelrand en diamantlijngravure van bloemen

contact

Nieuwe Spiegelstraat 55
1017 DD Amsterdam
Nederland

T 020 626 40 66
M 06 28 15 94 46

info@frideslameris.nl
frideslameris.nl/