Zebregs&Röell Fine Art and Antiques

Een belangrijke Japanse tekening van een Perzisch paard in opdracht van de Shogun ‘Eene Eysche van den Keyser’ (de eis van de keizer)

description

Edo-periode, eind 18e eeuw

Provenance

Particuliere collectie, Verenigde Staten

Detail Description

Een belangrijke Japanse tekening van een Perzisch paard in opdracht van de Shogun

‘Eene Eysche van den Keyser’ (de eis van de keizer)


Edo-periode, eind 18e eeuwKleur en inkt op papier, H. 26,5 x B. 39,7 cmMet inscripties in Japans:

‘Het paard is een kastanjebruin mannelijk paard uit Perzië. Leeftijd is ongeveer 6 jaar. De lengte van het gezicht is ongeveer 27 cm (?). Haar is ongeveer 14 cm lang. Manen is ongeveer 15 cm lang krullend haar.'En in het Nederlands:

'Op d’Eysche staet de 95 duijment, 441⁄2 duijmen t' is volgens de Eysche boven volkomen gelijk hier afgeteekend maeten. Dit gedraegd(?) hair niet behaegt ook volgens de Eysche niet helemaal.'Het afgebeelde paard voldeed niet helemaal aan de maat en uiterlijke vereisten van de Shogun.

Vanwege het nogal raadselachtige Nederlands, verticaal van boven naar beneden geschreven, van rechts naar links, zoals het Japanse schrift, is de Nederlandse tekst hoogstwaarschijnlijk geschreven door een Japanse tolk die het paard had gezien.De import van Perzische paarden door de Nederlanders begon in de jaren 1720 met Shogun Yoshimune (regerend van 1716 tot 1745) omdat hij niet langer tevreden was met de kleine Mongoolse paarden.Later had Shogun Ieharu (regerend van 1760 tot 1786) de VOC meerdere malen om een ​​Perzisch paard gevraagd, maar was erg kieskeurig geweest over de specificaties, waardoor het haast onmogelijk was voor de VOC om het juiste paard te vinden. Uiteindelijk arriveerde in 1778 de Oost-Indiëvaarder Roodenrijs met het paard en kon Opperhoofd Feith het tijdens zijn hofreis in het voorjaar van 1779 met alle ceremonie overhandigen aan Shogun Tokugawa Ieharu (1737-1786). De zoon van de Shogun en beoogde erfgenaam Iemoto nam het mee voor een galop, viel eraf en kwam aan zijn einde. In zijn doodsangst en woede doodde de shogun velen, want de geliefde Iemoto, toen achttien jaar oud, was zijn enige zoon.De eisen van de keizer staan ​​in de Nederlandse rijksarchieven, veelal schriftelijk, beschreven hoe de objecten er precies uit moesten zien. Er zijn ook enkele tekeningen te vinden, zoals de tekening van een kristallen schaal of een zilveren tafelset. Vergelijk deze tekening met:

Drie gekleurde tekeningen van paarden, op verzoek van de keizer, Eisen van de Keizer, circa 1765

Op: Delpher, Nationaal Archief

read more
Een belangrijke Japanse tekening van een Perzisch paard in opdracht van de Shogun ‘Eene Eysche van den Keyser’ (de eis van de keizer)

contact

Keizersgracht 541-543 Hoek Nieuwe Spiegelstraat
1017 DP Amsterdam
Nederland

T +31(0)620743671
M 0620743671

dickie@zebregsroell.com
www.zebregsroell.com