Gude & Meis Antieke Klokken

Een fraaie Franse ‘bamboo’ reisklok met chinoiserie porseleinen panelen, circa 1870.

description

De kast is gemaakt van verguld messing en heeft polychroom gedecoreerde porseleinen panelen. Het uurwerk heeft een gangduur van acht dagen en slaat de hele en halve uren.
hoogte 18 cm. (handvat omhoog), breedte 11 cm., diepte 8.5 cm.

Provenance

Nederlandse privé verzameling

Detail Description

De Wijzerplaat

De 6.5-cm brede polychroom porseleinen wijzerplaat heeft Romeinse cijfers in cartouches op een blauwe ondergrond met vergulde takken en een draakje. Verder zijn tafereeltje geïnspireerd op Oosters lakwerk met onder de wekkerinstelling die gesigneerd is Gustave Santoz Paris. De fijne geblauwd stalen wijzers zijn van het fleur-de-lis type.

Het Uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een platform ankergang in combinatie met een bi-metalen balans met stelschroeven. De klok slaat de hele en halve uren d.m.v. zaagslagwerk op een gong. Ook heeeft de klok een wekker die d.m.v. een hulpveertonnetje kan worden opgewonden en die ook slaat op de gong.

De Kast

Het is niet moeilijk om te bedenken waarom dit type kast ‘bamboo case’ wordt genoemd met de gestileerde bamboescheuten die verwerkt zijn in het ontwerp. De kast wordt bekroond door een scharnierend handvat en heeft boven ook een glaspaneeltje waardoor de balans zichtbaar is. Beide zijkanten zijn voorzien van vergelijkbare panelen als de wijzerplaat. Het decor bestaat uit vergulde vogels en loofwerk op een blauwe ondergrond en is verder versierd met geschilderde landschapjes en op lakwerk geïnspireerde schilderingen. Het geheel staat op ‘bamboe’ poten.

read more
Een fraaie Franse ‘bamboo’ reisklok met chinoiserie porseleinen panelen, circa 1870.

contact

Nieuwe Spiegelstraat 60
1017 DH Amsterdam
Nederland

T 020 6129742
M 06 54 790 723

info@gudemeis.com
www.gude.com