Het Ware Huis

Lions

description

Pierre d 'Avesn

De beroemdste vaas van Pierre d'Avesn is een van de meest iconisch art deco ontwerpen. Deze uitvoering in zwart glas met een sepia patine is de meest begeerde.

Provenance

Collection Bretagne, France

Detail Description

Pierre d'Avesn, pseudoniem van Pierre Girre (Frankrijk, 1901-1990)

Pierre d'Avesn ging als op 14-jarige leeftijd in dienst bij René Lalique. Daar leerde hij de techniek van het glasgieten in mallen, een techniek die René Lalique had ontwikkeld. In dezelfde periode volgde hij ook de opleiding aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs waar hij leerling was van François Décorchemont.

Pierre d'Avesn blijft 12 jaar bij Lalique werken, hij heeft in die periode ook een aantal bekende art deco stukken mogen ontwerpen, zoals de beroemde 'Serpent' vaas uit 1925. Het was hem echter niet toegestaan om zijn naam op de vaas te zetten.

In 1926 besloot hij weg te gaan bij René Lalique en liet hij zijn eigen ontwerpen uitvoeren door Cristallerie de Saint-Remy. Toch besloot hij in 1927 te gaan werken voor Daum. Paul Daum had net de Croismare fabriek overgenomen en wilde daar geperst art deco glas gaan maken van geperst glas. (Verrerie d'Art Loraine). Eigenlijk een goedkopere lijn dan het meer prestigieuze Daum glas en meer in de stijl van Lalique, bedoeld voor de luxe warenhuizen en de Amerikaanse markt. Pierre d'Avesn kreeg de leiding over de produktie en ontwerpen. Het glas (lampen, vazen en gebruiksvoorwerpen) was onder verschillende namen gesigneerd 'Val', 'Lorain' of 'Verreries de Belle-Etoile'. Maar hij had geleerd van zijn ervaringen bij Lalique en mocht zijn eigen belangrijkste ontwerpen met zijn eigen naam signeren. Er wordt gezegd dat Pierre d'Avesn alleen de meer belangrijke stukken voluit signeerde met P. d'Avesn, France. Al in 1932 moest de fabriek sluiten vanwege de enorme crisis die vanuit de VS ook Europa bereikte, er zijn ook bronnen die 1936 noemen.

Pierre d'Avesn heeft hierna nog een paar jaar voor Verlys gewerkt, tot het uitbreken van WOII. Daarnaast bleef hij ook zijn eigen ontwerpen maken die hij liet produceren door Choisy-le-Roi. In 1945 trad hij daar ook in dienst, in 1949 werd het bedrijf overgenomen door Sèvres. Hij is daar tot op late leeftijd blijven werken, nog steeds gebruik makend van de oude glastechnieken. Hij maakte soms ook nog gebruik van de oude vooroorlogse mallen maar ontwierp ook hedendaags glas. Choisy-le-Roi was een bedrijf dat oorspronkelijk mallen maakte voor eigen ontwerpen van kunstenaars, ze hebben ook glas gemaakt voor o.a. Etling en Hunebelle in de jaren 30.

read more
Lions

contact

Draaiboom 55
5094CB Lage Mierde
Nederland

T +31135092811
M 0650955728

info@hetwarehuis.nl
www.hetwarehuis.nl/