Een uitzonderlijke Indo-Portugese koloniale Gujarati-kist met zilveren monturen
description
Een uitzonderlijke Indo-Portugese koloniale Gujarati-kist met zilveren monturen
India, Gujarat, 2e helft 16e eeuw, de zilveren monturen Goa of waarschijnlijk lissabon
H. 16 x B. 24,6 x D. 16,1 cm
Een vergelijkbare kist is te vinden in de kathedraal van Lissabon, met daarin de relieken van Sint-Vincentius.
Provenance
Prive Collectie, Porto
Detail Description
Een uitzonderlijke Indo-Portugese koloniale Gujarati-kist met zilveren monturen
India, Gujarat, 2e helft 16e eeuw, de zilveren monturen Goa of waarschijnlijk lissabon
H. 16 x B. 24,6 x D. 16,1 cm
Een uitzonderlijke Gujarati-kist met een rechthoekige doos en afgeknot piramidevormig deksel (met hellingen aan elke kant en een platte bovenkant) gemaakt van exotisch hout, waarschijnlijk teak (Tectona grandis), bedekt met een parelmoer mozaïek; de tesserae, gesneden uit de schaal van de groene tulbandzeeslak (Turbo marmoratus, een mariene buikpotige) in de vorm van vissenschubben, zijn aan de houten structuur vastgemaakt met zilveren kogelkopspijkers. De kist staat op een kleine sokkel, ook bedekt met parelmoeren tesserae, met beugelvoeten op de hoeken. De gegraveerde zilveren houders bedekken en beschermen de hoeken gevormd tussen de onderranden van het deksel en de bovenranden van de doos, bestaande uit de verhoogde vierkante slotplaat en een grendel en, bovenop het deksel, een delicaat beugelvormig handvat van strapwork ontwerp (ferronerie). De meesterlijk gegraveerde versiering van de monturen volgt het meest verfijnde en erudiete maniëristische repertoire van rinceaux en ferronerieën uit het midden van de zestiende eeuw. De hoge kwaliteit en verfijning van de zilveren monturen en ook de zilveren spijkers die de originele koperen pinnen vervingen die werden gebruikt om de parelmoeren tesserae op hun plaats te houden, duiden op het werk van een zilversmid die waarschijnlijk in de tweede helft van de zestiende eeuw in Lissabon werkte .
De Indiase oorsprong van deze productie, namelijk uit Cambay (Khambhat) en Surat in de huidige staat Gujarat in Noord-India, is, net als de afgelopen drie decennia, met wederzijdse instemming en volledig aangetoond, niet alleen door documentair en literair bewijs - zoals beschrijvingen , reisverhalen en hedendaagse archiefdocumentatie - maar ook door het in situ voortbestaan van zestiende-eeuwse houten constructies bedekt met parelmoeren tesserae. Een mooi voorbeeld is een baldakijn dat het graf (dargah) van de soefi-heilige, sjeik Salim Chisti (1478-1572) in Fatehpur Sikri in het district Agra in de staat Uttar Pradesh, Noord-India, siert. Dit is een artistieke productie, geometrisch van karakter en islamitisch van aard, waarbij meestal de parelmoeren tesserae complexe ontwerpen vormen van vissenschubben of, vergelijkbaar met de schalen die ook met dezelfde techniek zijn gemaakt, met de dunne koperen platen en pinnen, gestileerde lotusbloemen. De afgeknotte piramidale vorm komt overeen, net als hun hedendaagse tegenhangers van schildpadschild, ook gemaakt in Gujarat, met een type meubel dat in het Indiase subcontinent binnen de islamitische wereld werd gebruikt vóór de komst van de eerste Portugezen. Deze vorm is in feite heel oud en eigen aan Oost-Aziatische kisten, kisten of dozen die werden gebruikt om boeddhistische teksten, de soetra's, te bevatten en te beschermen.
Vergelijkbaar met ons voorbeeld is de beroemde en grote reliekschrijnkist van de kathedraal van Lissabon die ooit de relieken van de patroonheilige van de stad, Saint Vincent, bevatte. Beide passen niet alleen qua vorm, met dezelfde soort sokkel of voetstuk en beugelvoeten, maar ook in hun gegraveerde zilveren monturen, met dezelfde soort verfijnde, erudiete decoratie. Hun verschillen zitten in de zilveren randen die de hele lengte van de randen van de kist omlijsten (zowel de doos als het deksel), vastgezet met zilveren spijkers, en op de slotplaat, in de vorm van een wapenschild in het voorbeeld van Lissabon. Gezien de uitzonderlijke afmetingen van de reliekschrijnkist van de kathedraal van Lissabon (48 x 65 x 42 cm), koos de goudsmid die verantwoordelijk was voor de montage ervan om twee beugelvormige zijgrepen te plaatsen in plaats van een bovengreep, zoals in onze kist. Een ander soortgelijk exemplaar, waarschijnlijk gemonteerd in dezelfde werkplaats in Lissabon als de andere voorbeelden uit deze kleine groep, behoort tot de kathedraal van Sevilla en blijft bijna onbekend. Het heeft veel kenmerken gemeen met die in de kathedraal van Lissabon, namelijk het gebruik van gegraveerde zilveren randen die langs de randen lopen en de kist beschermen. Een aspect dat het van de anderen onderscheidde, is het gebruik van tesserae gesneden uit Turbo marmoratus, die een hogere irisatie vertonen maar ook gesneden uit de schaal van de pareloester, waarschijnlijk Pinctada radiata of Pinctada maxima, gezien de witachtige tint van de basiskleur. Desalniettemin is het type vierkantige slotplaat vergelijkbaar met onze kist. Hetzelfde type grote zilveren kogelkopnagels lijkt kenmerkend te zijn voor deze kleine, zeldzame en belangrijke groep, waarvan het huidige exemplaar het tweede bekende exemplaar in particuliere handen is, aangezien de anderen sinds die tijd op hun huidige plaats staan. zij kwamen in de late zestiende eeuw of in de eerste jaren van de zeventiende eeuw in hun collecties.

contact
Zebregs&Röell Fine Art and Antiques
1017 DP Amsterdam
Nederland
T +31(0)620743671
M 0620743671
dickie@zebregsroell.com
www.zebregsroell.com
related artworks