Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge

“Afbeelding van het Stadhuys van agteren van de Weeszluis langs de Blom Markt aan te sien”

description

Hendrik de Leth (Amsterdam 1703 - Amsterdam 1766)

Ets met gravure gedrukt van twee koperplaten vervaardigd door Andries de Leth en uitgegeven door Hendrik de Leth rond 1725. In de tijd met de hand geleurd. Afm. 58,4 x 92 cm.

Detail Description

NIEUWEZIJDS VOORBURGWAL IN AMSTERDAMVanaf de Weessluis (vernoemd naar het nabijgelegen Burgerweeshuis) zien we de Nieuwezijds Voorburgwal met in de verte de zuid- en achterzijde van het imposante stadhuis (vanaf 1808 Koninklijk Paleis), links ligt de bloemenmarkt.Vroeger kochten Amsterdammers hun bloemen, planten en bomen – net als andere producten – op de markt. Voor verschillende koopwaren bestonden verschillende markten. De markt aan de Nieuwezijds is in de 18e-eeuw de belangrijkste bloemenmarkt van de stad. De handelaren voerden hun waren vaak per boot aan en legden hier aan om hun bloemen en planten te verkopen. (In 1862 verhuisde de bloemenmarkt naar het Singel, tussen de Munt en het Koningsplein.)Aan de overkant van het water ligt de pijpenmarkt. Daar werden de stenen pijpen (zgn. gouwenaars) gelost en daar was het centrum van de pijpenhandel. Aan de pijpenmarkt waren ook de aanlegsteigers van de schepen die hun lading, afkomstig van vele fabrieken, hier losten voor vervoer naar diverse groothandelaren. Vanaf die zelfde kade iets verderop, vertrok ook de trekschuit naar Gouda. Dichterbij liggen schepen voor de veerdienst naar Noordwijk, zeilschepen uiteraard want naar Noordwijk ga je langs de kust.

Achter het stadhuis staat nog de romp van de onvoltooide toren van de Nieuwe Kerk. (In 1783 werd deze romp grotendeels gesloopt.)

De Nieuwezijds Voorburgwal is in 1884 gedempt, de weessluis is daarbij gesloopt.

read more
“Afbeelding van het Stadhuys van agteren van de Weeszluis langs de Blom Markt aan te sien”

contact

Bernard Zweerskade 18
1077 TZ Amsterdam
Nederland

T 020 664 08 41
M 06 53 73 74 22

interantiquariaat@chello.nl
www.inter-antiquariaat.nl