Jacob J. Roosjen SRI®

ZILVEREN STROOIBUS

description

ZILVEREN STROOIBUS
Franciscus Josephus Keysers, Eindhoven, circa 1730
186 gram; 16,1 cm hoog

Literature

-W.H.Th. Knippenberg, Brabants Zilver II, in Brabantie, mei, 1966
-W.H.Th. Knippenberg, Het Gildezilver van Leenderstrijp, in Heemkronijk, jrg. 6, nr. 3, 1967
-W.H.Th. Knippenberg, Het Gildezilver van Leende, in Heemkronijk, jrg. 8, nr. 2, 1969
-A. Jansen, Het St. Catharina en Barbaragilde van Geldrop, Heemkronijk, jrg. 6, nr. 3, 1967
-A.M. Koldeweij, red., Zilver uit ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen, 1985
-A.C. Beeling, Nederlands Zilver 1600-1813, Vol III, Heerenveen, 1986
-K.A. Citroen, Dutch Goldsmiths' and Silversmiths' marks and names, Leiden, 1993
-J.P. van Rijen, Zilver en zilversmeden uit de Baronie van Breda, Brugge, 2000

Detail Description

De zilveren strooibus staat verhoogd op een vierkante voet met afgeschuinde hoeken, gedecoreerd met godronlijsten. Het gefacetteerde balustervormige lichaam is aan de onderzijde gedreven met een brede godronrand. Het scharnierende hoog-gedreven deksel is ajour gezaagd en wordt bekroond door een belvormige knop. Onder de voetrand zijn de initialen NVM gegraveerd. Volledig gekeurd op de hals onder de profielrand aan de buitenzijde en voorzien van een trembleersteek op voetrand.

Zilver vervaardigd in de stad Eindhoven uit de 18e eeuw is zeldzaam. De stad Eindhoven had geen zilversmedengilde zoals andere steden. De zilversmeden zelf, bij gebrek aan het gilde, bedachten tekens om hun cliënten te laten zien dat het voorwerp van zilver was gemaakt.

Deze strooibus is een van de weinige zilveren objecten die bekend zijn uit Eindhoven. Het meesterteken ‘rijksappel’ komt ook voor op een aantal voorwerpen, waaronder een mosterdpot met strooibus en een mosterdlepeltje. Deze voorwerpen dragen alle dezelfde keuren als deze strooibus. Dit stel is uitgevoerd en gegraveerd in Régence stijl. Er zijn eveneens een aantal gildeschildjes en kerkelijk vaatwerk van deze zilversmid bekend.

Het meesterteken ‘rijksappel’ is toegeschreven aan zilversmid Franciscus Josephus Keysers. Hij werd op 6 maart 1703 ingeschreven bij het Gilde van Den Bosch en zijn meesterteken ‘rijksappel’ is ook afgeslagen op de insculpatieplaat. Franciscus is twee maal keurmeester geweest voor het gilde, in 1705 en 1706. Tussen 1704 en 1710 had hij drie jongens in de leer. Het blijkt dat hij na 1710/11 is vertrokken naar Eindhoven. In de publicatie over ‘Zilver uit ’s-Hertogenbosch’ staat bij de jaarletter F van 1705-06 in de voetnoot dat de jaarletter K van het jaar 1710-11 zeker is omdat het jaartal 1710 erin staat. Mogelijk is de losse letter K, afgeslagen bij de merken op de strooibus, een verwijzing naar 1710.

Verschillende voorwerpen die Keysers’ meesterteken dragen, zoals gildeschildjes, wierookvat met wierookscheepje en een paar kerkkandelaars, zijn op dezelfde wijze gemerkt, ook vaak met de letter K. De genoemde kerkkandelaars dragen een inscriptie 1720. Hieruit blijkt dat Franciscus Keysers de letter K in verschillende jaren zal hebben gebruikt.

read more
ZILVEREN STROOIBUS

contact

Breukelen
Nederland

M +31 (0)6 53 26 82 80

info@jacobroosjen.com