Arnold Ligthart Kunsthandel & Bemiddeling

Strand met kokospalmen, Bora-Bora - ca. 1937

description

A.H. Gouwe (1875 - 1965)

gesigneerd linksonder
olieverf op doek
48 x 66 cm

Provenance

Verworven door de laatste eigenaar op de expositie van A.H. Gouwe in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1959

Literature

W.A. Poort, Palet van de Pacific. Leven en werk van Adriaan Herman Gouwe, Hilvarenbeek 1987, p. 108, afgebeeld

Exhibition

Stedelijk Museum Amsterdam, A.H. Gouwe, 1959

Detail Description

In de beginjaren van zijn artistieke carrière vierde Adriaan Gouwe grote successen met zijn schilderijen van ploegende paarden en zaaiers. Ze zijn geschilderd in een luministische stijl met invloeden van Van Gogh. Maar Gouwe kreeg al snel genoeg van het schilderen van dergelijke commerciële onderwerpen. Aan zijn mecenas, de bekende kunstverzamelaar P.A. Regnault, liet hij doorschemeren hoezeer de kunstwereld in Nederland hem tegenstond. De vraag naar steeds dezelfde onderwerpen voelde hij als een beperking in zijn artistieke streven.

Zijn aversie tegen de materialistische Westerse wereld was zo groot dat hij op een gegeven moment de knoop doorhakte om te vertrekken. Hij zocht z’n heil in het verre Tahiti, waarover hij goede berichten had gelezen in een Franse krant. 'Het schijnt dat men daar nog steeds als natuurmensch kan leven onder de inlanders', aldus Gouwe in een brief aan Regnault. In 1927 vertrok Gouwe, 52 jaar oud, met de gedachte de Westerse beschaving definitief de rug toe te keren. Hij kwam nog slechts eenmaal terug in Nederland, in 1959, toen hij een grote expositie van zijn werk kreeg in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

In december 1927 arriveerde Gouwe in Papeete. Hij verruilde deze mondaine stad vrij snel voor het rustigere district Tairei, aan de oostkant van het eiland. In 1929 schreef hij aan zijn vriend Frits Lousberg: 'Mijn vertrek naar Tahiti is het verstandigste wat ik ooit in mijn leven uitgehaald heb'. Het eiland fascineerde hem, toch kwam er de eerste jaren qua schilderkunst nauwelijks iets uit z’n handen. Hij hield zich in leven met portret opdrachten. In het najaar van 1930 vertrok hij naar Uturoa op het eiland Raiatea en vervolgens naar het eiland Tahaa, waar hij een huisje bewoonde dicht bij het strand. Hij wilde absoluut niet de bekende clichés schilderen, zoals veel andere kunstenaars op het Polynesische eiland. Aan Lousberg liet hij weten: 'Als ik er niet toe kom synthetisch uit te beelden zoals ik het innerlijk zie dan zou het mij niet de moeite lijken in Holland te exposeren'. Pas in 1933 ontving diezelfde Lousberg de eerste berichten van Gouwe dat hij op het juiste spoor zat en zijn draai had gevonden. Eindelijk bereikte zijn werk - zoals hij dat zelf uitdrukte - 'echtheid'. In zijn landschappen vanaf 1933 speelt kleur en licht een hoofdrol, soms bijna als een autonoom gegeven.

De eerste expositie die hij in 1935 hield in Papeete was direct een succes en stelde hem in staat te gaan reizen, naar Bora Bora en Fakarava op de eilandgroep Tuamotu. 'Het was hier op Fakarava met zijn heldere klimaat dat Gouwe tot werken kwam en hij eindelijk tevreden was met het resultaat. Hij stuurde zelfs veertig aquarellen naar Regnault, die deze alle veertig van hem kocht', lezen we in de monografie over Gouwe uit 2004. In deze periode wordt zijn palet ook lichter. Zijn werk was zo populair dat hij zich genoodzaakt zag wachtlijsten aan te leggen. De exposities in de jaren 40, 50 en 60 in Papeete waren zonder uitzondering allemaal grote successen. Op een expositie in 1960 verkocht hij dertig werken aan een Amerikaan voor het astronomische bedrag van 800.000 francs. Daarmee was Gouwe in één klap een rijk man geworden. Een jaar eerder, in 1959, had het Stedelijk Museum zijn werk geëxposeerd en vier werken van hem aangekocht.

Het hier aangeboden schilderij is één van de in totaal negen werken die werden verkocht op de expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Gouwe had voor deze tentoonstelling een selectie gemaakt van zijn beste werken, ‘zuivere schilderijen’, zoals hij ze noemde.

read more
Strand met kokospalmen, Bora-Bora - ca. 1937

contact

Hunzestraat 125 II
1079 VZ Amsterdam
Nederland

M 06 53 32 51 58

arnoldligthart@live.nl
www.arnoldligthart.com