Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge

Vissen

description

42 kopergravures gemaakt door Ludwig Schmidt en Gabriel Bodenehr naar de tekeningen van Krüger jr, voor Marcus Elieser Bloch's “Allgemeine Naturgeschichte der Fische” gepubliceerd in Berlijn tussen 1782 en 1795. In de tijd met de hand gekleurd. Afmeting: elk ca. 19 x 38 cm.

Detail Description

Marcus Elieser Bloch (1723-1799) was van eenvoudige, joodse afkomst. Hij studeerde medicijnen in Berlijn en Frankfurt (Oder) en hij vestigde zich als arts in Berlijn. Daar verkeerde hij in het gezelschap van ontwikkelde joden, leden van de Haskala (een joodse variant op de Europese Verlichting).
Bloch liet een groot oeuvre na van publicaties over diverse natuurhistorische onderwerpen. Zijn belangrijkste werk is de Allgemeine Naturgeschichte der Fische dat tussen 1782 en 1795 in 12 delen verscheen. De hierin opgenomen kopergravures zijn niet alleen van wetenschappelijke, maar ook van grote artistieke waarde. Dit werk was tijdens het leven van Bloch en ook nog lang daarna het belangrijkste werk over vissen. Bloch nam weinig tekst van andere auteurs over en baseerde zich vooral op het materiaal uit zijn eigen collectie. De afbeeldingen staan bekend om hun schoonheid en de prachtige handkleuring, het wordt door velen beschouwd als het fraaiste van alle werken over ichtyologie.

read more
Vissen

contact

Bernard Zweerskade 18
1077 TZ Amsterdam
Nederland

T 020 664 08 41
M 06 53 73 74 22

interantiquariaat@chello.nl
www.inter-antiquariaat.nl