Jacob J. Roosjen SRI®

ZILVEREN OLIE-EN AZIJNSTEL

description

toegeschreven aan Johannes van der Toorn I (Voet 91), Den Haag, 1734
465 gram; 23,6 cm hoog

Provenance

- vermoedelijk weduwe H.D. Guyot Uhlenbeck, 1941, zie Voet 1941, 91d

Literature

-E. Voet, Haagsche Zilversmeden en hun merken, Den Haag, 1941
-K.A. Citroen, Dutch Goldsmiths' and Silversmiths' marks and names, Leiden, 1993
-Jet Pijzel-Dommisse, Haags goud en zilver, Den Haag/Zwolle, 2005

Detail Description

Het olie- en azijnstel bestaat uit een zilveren bodemplaat en zilveren frame met twee houders op pootjes, voorzien van een centrale console met open greep, met twee geslepen kristallen karaffen. Aan weerszijden van de console zijn twee open ringvormige uitsparingen voor de doppen aangebracht. Volledig gekeurd aan de binnenzijde van een fleshouder
K.A. Citroen schrijft dit meesterteken (drie ruiten onder een kroon) toe aan Johannes van der Toorn I op basis van zijn familiewapen dat in goud drie blauwe ruiten vertoont.
In de literatuur Voet (1941), onder nummer 91d, staat vermoedelijk dit olie- en azijnstel uit 1734 beschreven als zijnde toebehoord hebbende aan “Wijlen Mevr. Wed. H.D. Guyot Uhlenbeck”.
Een soortgelijk olie-en azijnstel, maar afwijkend in details, vervaardigd door dezelfde meester en eveneens uit 1734 staat vermeld in Haags goud en zilver.
Dit type was al eind zeventiende eeuw ontwikkeld en bleef nog de gehele achttiende eeuw in gebruik. Variatie is vooral aangebracht in stijlen en pootjes.

read more
ZILVEREN OLIE-EN AZIJNSTEL

contact

Breukelen
Nederland

M +31 (0)6 53 26 82 80

info@jacobroosjen.com