Collectie Harms Rolde

Licht scheppen

description

Albert Geertjes

Albert Geertjes, de kunst van het concept
In de Havezate van Hof van Saksen staat een kruiwagen, tot de nok toe gevuld met glas. Licht schijnt uit een onzichtbare bron en vult het kunstwerk met een blauwe gloed. Een grote schep is tussen de scherven gestoken. Licht scheppen, noemt Albert Geertjes (1951) het kunstwerk, en hij neemt hiermee stelling tegen het ongecontroleerd winnen van kostbare materialen uit de grond, zoals aardgas. Het conceptuele oeuvre van Albert Geertjes staat bol van verborgen boodschappen.

Detail Description

Onwaarschijnlijke combinaties
Veel van Geertjes’ werken bestaan uit objecten die elkaar in het dagelijks leven nooit zouden ontmoeten. Neem een houten bezemsteel met honderden fijne haartjes van gesneden glas. Of een fragiele veer die bevend balanceert op een solide brok steen. Maar de kunstenaar combineert ook uiteenlopende functies. Bijvoorbeeld in de glazen tafel getiteld Moeder laatste glaswerk. Geertjes vervaardigde het object van glazen uit het huis van zijn overleden moeder en transformeerde de flessen en drinkglazen in een bijzettafel. Maar ook in die nieuwe hoedanigheid schemert nog het ongemak door: het is een meubelstuk zo breekbaar en scherp als oude herinneringen.

Glas
Glas is een geliefd materiaal voor Geertjes. Vooral afvalglas, materiaal dat anders weggegooid zou worden, verwerkt hij in veel kunstwerken. In Licht Scheppen voegt dat wegwerpmateriaal een nieuwe dimensie toe. Door dit concept van massaconsumptie te vervaardigen van ogenschijnlijk waardeloze voorwerpen, maakt Geertjes een kunstwerk met aantrekkingskracht, dat blijft boeien, en toch ook een beetje wringt. Een metamorfose die de toeschouwer aan het denken zet.

Exposities en prijzen
De kunstwerken van Albert Geertjes zijn te koop bij kunsthandel Collectie Harms Rolde. Het oeuvre van Geertjes werd de afgelopen jaren geëxposeerd in binnen- en buitenland, onder andere in Amsterdam, Düsseldorf, San Francisco en Los Angeles.

read more
Licht scheppen

contact

Borgerderstraat 12
9449 PA Rolde
Nederland

M 06 515 212 82

info@collectieharms-rolde.nl
www.collectieharms-rolde.nl