galerie VAN DEN BRUINHORST

Giso hanglamp no.23

description

Willem Hendrik Gispen (1890 - 1981)

Hoogglans verchroomd messing pendel met reflector en opaal glazen bol, 95 x 50 cm.
Design: 1926; uitvoering: Gispen’s Fabriek voor Metaalbewerking N.V.,
Rotterdam/Culemborg, Nederland, 1930-1936.

Provenance

Lingerie-firm Spruyt van Rietschoten, Amsterdam

Literature

Sarah Schleuning, Cindy Strauss, 'Electrifying Design A Century of Lighting', Museum of Fine Arts Houston/Yale University Press New Haven and London 2021, p.18 en p.58, afbeelding nr.28.
Biografie van de Giso no.23 gepubliceerd in het jaarlijks uitgegeven ‘Rijksmuseum Bulletin’, 2013 hoofdstuk ‘Acquisitions’.

Exhibition

De lamp is zojuist teruggekeerd van de tentoonstelling 'Electrified Design, a Century of Lighting' waar de lamp getoond werd door het 'Museum of Fine Arts' in Houston en het 'High Museum of Art' in Atlanta in de Verenigde Staten van Amerika.

Detail Description

Wij hebben twee identieke zeldzame Giso No.23 lampen voor onze verkoopcollectie kunnen verwerven. De lampen bleken afkomstig uit het vooroorlogse interieur van de lingerie-firma 'Spruyt van Rietschoten' in Amsterdam.

The Giso No.23 was een van de eerste compromiloze modernistische hanglampen die in serie in Nederland geproduceerd is. Het ontwerp met zijn typerende hoogglans spiegelende reflector en opaal glazen bol, speelde een belangrijke rol in de internationale publiciteitscampagne die de Nederlandse ontwerper/producent Gispen eind jaren twintig lanceerde met een iconisch geworden Poster 'Giso Lampen'.

Eén van de twee identieke lampen hebben wij verkocht aan ‘Het Rijkmuseum Amsterdam’, de andere tonen we op PAN Amsterdam.

read more
Giso hanglamp no.23

contact

Voorstraat 46
8261 HS Kampen
Nederland

T 038 332 36 74
M 06 15668504

info@vandenbruinhorst.com
www.vandenbruinhorst.com