galerie VAN DEN BRUINHORST

3 buizen ’Hartog’ hanglamp

description

Gerrit Rietveld

Geschilderd hout en glas.
Afmetingen: 40 x 40 x 105 cm.
Gemerkt met het brandmerk van de meubelmaker op de bovenkant plafondplaat;
‘H.G.M., G.A. v.d. Groenekan, De Bilt Nederland’

Provenance

Deze lamp is afkomstig uit de nalatenschap van de kunstverzamelaars Herman en Henriëtte van Eelen-Weber. Zij brachten een belangrijke collectie conceptuele kunst bij elkaar die later aangekocht is door museum Kröller-Müller. Achter op de plafondplaat is het brandmerk H.G.M. aangebracht, dat staat voor ‘Het Goede Meubel’. Een dergelijk origineel brandmerk geeft de zekerheid dat dit een origineel stuk is dat afkomstig is uit de meubelmakers-werkplaats van Van de Groenekan in de Bilt waar de meeste van Rietvelds beroemde interieurstukken zijn gemaakt.

Detail Description

De 3 buizen ‘Hartog’ hanglamp is Rietveld’s bekendste lamp ontwerp en een mooi voorbeeld van werk dat tot de Nederlandse esthetische beweging ‘De Stijl’ gerekend kan worden. Door de open structuur en de elkaar kruisende lampen ontstaat een ruimtelijke compositie die we ook zien in Rietvelds ‘latten meubels’ waarvan de ‘Rood-Blauwe’ stoel het meest beroemde voorbeeld is. Het is een typisch Rietveld ontwerp waarbij de ruimte wel aangeduid maar niet omsloten wordt. De lamp is vernoemd naar dokter Hartog een klant van Rietveld waarvoor hij in 1922 de eerste versie van dit ontwerp maakte, een versie met twee verticale buizen.

Het is een historische lamp maar tegelijkertijd heeft deze moderne lichtsculptuur nog niets aan zeggingskracht verloren. En hoewel het ontwerp honderd jaar jaar oud is en dus antiek genoemd mag worden lijkt het tijdloos te zijn en past het nog steeds naadloos in een modern interieur.

Alle onderdelen en afwerklagen zijn origineel en hebben een fraaie patina. Door de originaliteit, het patina en het brandmerk samen mag dit een verzamel-waardig exemplaar genoemd worden dat interessant is voor liefhebbers en verzamelaars van design. Inmiddels hebben toonaangevende musea zoals het MOMA in New York een vergelijkbare gebrandmerkte uitvoering uit de jaren 60-70 van de vorige eeuw opgenomen in hun vaste collectie en mogen deze originele naoorlogse uitvoeringen ook museaal genoemd worden.


read more
3 buizen ’Hartog’ hanglamp

contact

Voorstraat 46
8261 HS Kampen
Nederland

T 038 332 36 74
M 06 15668504

info@vandenbruinhorst.com
www.vandenbruinhorst.com