AMSTERDAM - GALERIE CAROLINE O'BREEN

Galerie Caroline O'Breen
Hazenstraat 54
Openingstijden tijdens PAN in Perspectief: woe t/m zo 12.00 - 18.00 uur
06-47104484 / galerie@carolineobreen.com
www.carolineobreen.com

Laurence Aëgerter
La main et l’œil
Louvre Plage et Compositions synesthétiques - Open tijdens PAN in Perspectief

25 november 2020 t/m 6 januari 2021
Opening op 25 november tijdens het  Amsterdam Art Gallery Weekend
Sinds jaren doet Laurence Aëgerter beeldend onderzoek rondom de kracht van beelden. Zij bevraagt de processen van waarneming en onderzoekt verschillende strategieën deze te activeren.
Haar onderzoeksterreinen zijn de grote iconen van de westerse cultuur als ‘gevonden beelden’ via zoekmachines op het internet. Voor haar tentoonstelling bij Galerie Caroline O'Breen presenteert zij voor het eerst haar project Louvre Plage (2020) en de volledige serie Compositions synesthétiques – (2016-2020). Beide series hebben als basis meesterwerken, respectievelijk uit de beeldhouwkunst en schilder- en etskunst uit de antieke tijden tot aan de 17de eeuw. Haar liefde voor de originele werken is de drijfveer achter het spel van lijnen en objecten die zij eraan toevoegt. Elk beeld ontstaat na een lange zoektocht van schijnbare eindeloze mogelijkheden en waar elk millimeter een verassend groot verschil maakt op zoek naar een vorm van vanzelfsprekendheid.

Bij Louvre Plage heeft Aëgerter gevonden objecten van het strand bij Marseille waar zij is opgegroeid gearrangeerd op de afbeeldingen uit het boek Les Merveilles du Louvre (Hachette, Paris, 1958). Zo ontstaan er beelden die enerzijds de iconische meesterwerken demystificeren en anderzijds de verwondering over het alledaagse transcenderen. 
Haar onderzoek voor Louvre Plage is in zijn geheel als momentum bijeengebracht, de foto’s zijn verzameld in een archiefdoos, elk blad afgedrukt in de originele afmeting van de publicatie die de bron van dit werk is. Daarnaast presenteert Aëgerter ook de uitvergroting van de afzonderlijke beelden, waardoor de verschillende materialen zoals het raster van het gedrukte papier, steen of hout benadrukt wordt en het totale beeld een nieuwe materialiteit krijgt.  

Voor Compositions synesthétiques heeft Aëgerter in een spel tussen intuïtie en ratio (enigszins gevoed door haar studie kunstgeschiedenis) lijnen over een tiental van haar lievelingsetsen van Albrecht Dürer (1471-1528) getekend. 
Naast de lijnvoering heeft zij voor haar composities ook met kleur en verschillende textuureffecten geëxperimenteerd. Haar composities zijn op het ware formaat van de originelen afgedrukt en vervolgens op minutieuze wijze gezeefdrukt in tastbare lijnen (gravel, braille en rubber). De Compositions synesthétiques zijn kunstwerken die bekeken en aangeraakt kunnen worden.
In de titel refereert Aëgerter aan synesthesia, een fenomeen waarbij sommige personen een multi-zintuigelijke ervaring hebben.