HUIZEN - Tóth - Ikonen

Tóth - Ikonen
Botterwijnseweg 1
De galerie is op afspraak geopend tussen 11.00 en 18.00 uur: +31(0)6 53468236 / info@tothikonen.com
www.tothikonen.com

Russische iconen - Open tijdens PAN in Perspectief
25 t/m 29 november 2020
Tóth - Ikonen toont, in de periode dat PAN Amsterdam zou plaatsvinden, de laatste aanwinsten Russische iconen in de galerie in Huizen.
Een highlight op de expositie is de vroeg 17e-eeuwse iconostase icoon van de evangelist Marcus die behoorde tot de beroemde iconenverzameling van Victor Provatoroff. Zijn collectie, bestaande uit 38 iconen variërend van de 15e tot en met de 19e eeuw, werd in het Musée d’Art et d’Histoire in Genève geëxposeerd tussen 1974 en 1977. Gedurende deze jaren was de tentoonstelling een van de grootste attracties van de stad. Vanaf de aankomst op het vliegveld tot in de stad Genève werd de bezoeker geattendeerd met grote affiches op deze bijzondere expositie. Aansluitend was de gehele iconencollectie van Provatoroff nog een keer te bewonderen van 22 november 1977 tot 14 januari 1978 in kasteel de Wijenburgh in Echteld in Nederland. Na deze expositie werden de iconen uit deze collectie verkocht en kwam de icoon van de evangelist Marcus in 1978 in Nederlands particulier bezit.
De evangelist Marcus is schrijvend afgebeeld, werkend aan zijn evangelie. In de architectuur in het rood is linksboven zijn vaste symbool de leeuw subtiel weergegeven. Marcus is de patroonheilige van notarissen, schrijvers, bouwvakkers, metselaars, glazenmakers, de stad Venetië en het eiland Reichenau. De orthodoxe kerk viert zijn feestdag op 25 april.