A. Aardewerk Antiquair Juwelier

Bestekkist met Confiturecouverts

description

Jacob Schenk (Amsterdam c 1722 - Amsterdam 1786)

Eikenhout bekleed met velours met zilver beslag en geheel zilveren couverts en mesheften met ijzeren lemmeten. Alle bestekdelen zijn volledig gekeurd. Lengte van de vorken 11,2 cm, de lepels 11,7 cm en de messen 14 cm.

Provenance

Particuliere collectie

Detail Description

Deze charmante bestekkist is slechts 17,5 cm hoog. De kist is gevuld met een uiterst zeldzame serie van twaalf zeer kleine messen, vorken en lepels. Dit is de enige complete serie confiturecouverts die wij kennen in Nederlands zilver uit de 18e eeuw. Het bestekkistje zelf is aan de buitenkant bekleed met bruin velours en aan de binnenkant met rood velours. Het kistje staat op vier zilveren bolpootjes en heeft gegraveerd zilveren beslag, met een zilveren sleutel. Het houten interieur is zwart met rood beschilderd.
Dit formaat couverts werd gebruikt voor het nuttigen van vers en gekonfijt fruit. Het presenteren van vers of gekonfijt fruit werd al in de loop van de zeventiende eeuw een belangrijk item op ontvangsten, niet alleen aan de vorstenhoven maar ook bij de gegoede burgerij . Het konfijten van voedsel is een methode om het te conserveren. Dit kan door het voedingsmiddel in te leggen in suiker, maar het is ook een kooktechniek waarbij vlees, wild of gevogelte langdurig wordt gegaard in een grote hoeveelheid dierlijk vet. Hier hebben we het over de zoete variant waarbij gekonfijt wordt met honing of suiker. Met suiker is het beter droge confituren maken en dat kwam in de 16e en 17e eeuw beschikbaar door de rietsuikerteelt in Braziliƫ en het Caribisch gebied. Deze gekonfijte waren werden confituren genoemd en werden, samen met andere lekkernijen zoals noga, biscuit en marsepein, geserveerd als laatste gang van een feestelijke maaltijd.

read more
Bestekkist met Confiturecouverts

contact

Jan van Nassaustraat 76
2596 BV The Hague
Netherlands

T 070 324 09 87

silver@aardewerk.com
www.aardewerk.com