A. Aardewerk Antiquair Juwelier

Twee Zwolse Strooibussen

description

Hendrik Voet (Zwolle 1654 - Zwolle 1737)

Twee grote zilveren strooibussen, beide volledige gekeurd: Zwolle 1695 en 1779 door Hendrik Voet en Willem Lubertus Stellingwerf. Hoogte 17,3 cm, Gewicht 354 en 339 gram.

Provenance

Particuliere collectie Nederland

Detail Description

Deze grote zilveren strooibussen in de Lodewijk XIV-stijl zijn niet alleen mooi en zwaar uitgevoerd, ze zijn ook historisch interessant. Eén van de strooibussen is zeer vroeg en werd in 1695 in Zwolle gemaakt door Hendrik Voet. Rond deze tijd waren strooibussen zeer zeldzaam en de specerijen en suiker waarvoor ze gemaakt werden erg kostbaar. Het andere exemplaar is in de achttiende eeuw gemaakt door Willem Lubertus Stellingwerf, in 1779, om de set te complementeren, in een tijd dat symmetrie op eettafels gebruikelijk was geworden.
Het wapenschild op de vroegste strooibus is van de Van Voorst tot Voorst en Sloet familie.
Rond de knop op het opengewerkte bovenblad is een cut-card versiering aangebracht.
Deze versiering is uit een aparte plaat zilver gezaagd, en vervolgens op het corpuswerk gesoldeerd. Dit wordt cut-card of ook wel appliqué techniek genoemd omdat het ornament op het voorwerp wordt “geappliqueerd”. Deze manier van decoreren zien we in Frankrijk al in 1650, maar bij Nederlands zilver pas rond 1680 verschijnen. Voor de toepassing van cut-card is meer zilver nodig dan bij het gebruikelijke ciseleren, graveren of drijven wat het een kostbare methode maakte. Waarschijnlijk is deze techniek bij ons daarom slechts kort in gebruik geweest - tussen ca 1680 en ca 1715. Na 1715 wordt de cut card decoratie nog slechts gesuggereerd door de ornamenten uit het zilver omhoog te drijven waarbij het gebied rondom het ornament vaak gematteerd wordt om het effect te versterken.
Er zijn slechts enkele stukken van de hand van Hendrik Voet bekend.

read more
Twee Zwolse Strooibussen

contact

Jan van Nassaustraat 76
2596 BV The Hague
Netherlands

T 070 324 09 87

silver@aardewerk.com
www.aardewerk.com