Antes Art 1900

"Léopards et antilopes"

description

Jacques Nam (Lehmann) (Paris 1881 - Paris 1974)

Beschilderd lakpaneel met bladgoud; Afm.: 94,5 x 75 cm. Signatuur: rechts onder. Jaar: 1925-1930

Provenance

Particuliere collectie Frankrijk

Literature

"Dictionnaire biographique des sculpteurs des années 1920-1930"; Roche, T.; Ed.: Beau-Fixe, 2007. P.: 322

Exhibition

Antes Art 1900

Detail Description

Jacques Nam, pseudoniem voor Jacques Lehmann (1881-1974). Nam is geboren in Parijs in een bijzonder muzikale familie. Op jeugdige leeftijd was hij al aan het tekenen. Naast zijn grote voorliefde voor katten ontwierp hij ook als illustrator en beeldend kunstenaar vele andere beesten uit het dierenrijk. De inspiratie hiervoor vond hij, zoals vele kunstenaars uit zijn periode, o.a. in de dierentuin van de Zoo van Antwerpen, waar hij in 1898 door zijn leraar aan de "École des Beaux Arts" (Louis-Léon Gerome) naar toe ging. Hier tekende hij o.a. reptielen en roofvogels, maar ook chimpansees en Orang-Oetangs.

Ook was hij in Parijs veel te vinden in het "Jardin des Plantes". Om in de vroege jaren in zijn levensonderhoud te voorzien maakte hij voor diverse humoristische week / maandbladen vele illustraties. Naast illustreren, schilderen en beeldhouwen legt hij zich aan het begin van de jaren '20 van de vorige eeuw toe op het vervaardigen van lakpanelen. Hierdoor geïnspireerd door de Japanse lakkunstenaar Seizo Sugowara waar hij, maar ook Eileen Gray en Jean Dunand, les van kregen. In 1925 nam hij deel aan de "Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industrielles Modernes" in Parijs, waar hij een gouden medaille won. In 1926 werd hij onderscheiden met de "Chévalier de la Légion d'Honneur". Met de Franse schrijfster Colette deelde hij zijn passie voor katten en illustreerde haar boeken, waaronder "Sept dialogues des Bêtes" en "Chats". Een omschrijving van het werk van Nam door Colette illustreert hun gezamenlijke passie: " Il n'y a pas des chats plus chats que les chats de Nam".

De door hem vervaardigde sculpturen zijn in brons, maar ook in keramiek vervaardigd, deze laatste bij de 'Manufacture de Sèvres'. Zijn werk is o.a. te bewonderen in het 'Musée la Piscine' in Roubaix, en in 'Musée Poulain' in Vernon. De lakpanelen van Nam zijn erg gewild en bevinden zich in zowel particuliere als museale collecties.

read more
"Léopards et antilopes"

contact

Obrechtstraat 25
2517 VL ´s-Gravenhage
Netherlands

T 06 41 81 02 53

info@antes-artdeco.nl
www.antes-artdeco.nl