Janknegt Gallery

HIER

description

Erik Buijs (Rhenen 1970 - )

brons | oplage van 5 | 2021 | 25 cm hoog

Detail Description

Erik Buijs kleit beelden

Erik Buijs (1970) groeide op in de Betuwe in Nederland. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda en de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Een ontmoeting met zijn beelden roept nogal eens wat verbazing op. Zijn figuren staan of zitten vaak vrij anoniem te staren naar hun toeschouwer. Zoals iemand even wegdroomt en verdwijnt in een andere wereld. Die blik waarbij je je als toeschouwer dus blijft afvragen wat er achter die ogen gebeurt.

Wie op zoek is naar antwoorden is hier duidelijk op het verkeerde adres.

Erik Buijs kleit beelden. De rest blijft gissen. Of zoals Buijs het eens formuleerde: “Mijn beelden zijn geen illustraties, maar het verhaal begint bij het beeld.”

Erik Buijs laat zich gelden als een klassieke beeldhouwer die niet boetseert maar kleit.

Zijn kleiklompen zijn materiaalverwerkingen van zijn gedachten die zo zijn opgebouwd dat de bronsgieter er een mal omheen kan zetten. Aan meer voorwaarden hoeft het werk in materiële zin niet te voldoen. Ze moeten wel functioneren in de omgeving waarvoor ze zijn gemaakt.

Die betekenis van het beeld wordt door Buijs zorgvuldig onderzocht en op de verschillende interpretaties die worden opgeroepen geanalyseerd.

Hij laat zijn oren niet hangen naar de architectuur net zo min als hij een museaal karakter aan zijn buitenbeelden meegeeft. Hij is noch omgevingskunstenaar noch autonoom kunstenaar. Hij is een beeldende denker die uit zijn gedachten is opgestaan. Le penseur is uitgedacht en aan het werk gegaan.

read more
HIER

contact

Brink 2A
1251 KV Laren
Netherlands

T 035 533 65 60
M 06 53 34 48 85

janknegtgallery@gmail.com