Endlich Antiquairs

De Henri de Sandra serpentijnen bierpul

description

Zilver, serpentijn
Hoogte 16,2 cm.
584 gram

Provenance

Particuliere collectie

Detail Description

Een licht gebolde fijn geslepen serpentijnstenen bierpul met gladde zilveren monteringen, bestaande uit een licht gebolde voet met vlakke rand. Hierboven een gestileerde band waarop de onderkant van de S-vorige greep rust. Om het breedste deel van de pul is horizontaal een gladde zilveren band aangebracht. Aan de bovenste gladde band is de greep weer bevestigd, hierop is een gewei-achtige greep aangebracht.
De gladde scharnierende deksel is gegraveerd met een gekroond wapen, dat wordt omringd door een rand met Jacobsschelpen afgewisseld met S-vormen. Aan het wapen hangt een ordeteken, dat van De Ridderlijke Orde van Sint-Michiel. Deze orde met het wapen duiden op de eigenaar van de pul Hendrick (Henri) de Sandra (1619-1707).
De herkomst van deze kwaliteit serpentijnsteen is Saksen in Duitsland.

In 1657 verleende koning Lodewijk XIV van Frankrijk aan Hendrick de Sandra de Orde van Sint-Michiel (Ordre de Saint-Michel). Deze verlening ging gepaard met verheffing in de adel-stand, hetgeen tot uiting komt in het hartschild met de Franse lelie (goud op blauw) dat aan zijn wapen werd toegevoegd.

De Sandra was niet de enige Nederlander die deze hoge onderscheiding (en adelsverheffing) in de wacht sleepte: hij bevond zich in het illustere gezelschap van vlootvoogden (Michiel de Ruijter, Maarten Tromp, Witte de With, Johan Evertsen), diplomaten (Fran├žois van Aerssen van Sommelsdijk, Adriaan Pauw) en andere belangwekkende tijdgenoten (zoals Constantijn Huijgens, Johan van Oldenbarnevelt, Pieter Cornelisz Hooft).

read more
De Henri de Sandra serpentijnen bierpul

contact

Heemstede
Netherlands

M 06 48 27 89 63

dick@endlich.nl
www.endlich.nl