NIEUW OP PAN: HOTEL PANORAMA

PAN Amsterdam heeft dit jaar een primeur met een tentoonstelling op de beursvloer! Voor Piet de Jonge, voorzitter van de keuringscommissie Beeldende Kunst na 1945, is de diversiteit van de beurs het uitgangspunt voor een bijzondere presentatie die hij brengt onder de noemer HOTEL PANORAMA. Koen Steger en Neal Groot, bekend geworden door hun decor voor Zomergasten 2017 hebben een hotellobby gecreëerd waar De Jonge zijn selectie van circa 75 objecten van een dertigtal PAN Amsterdam handelaren presenteert. De objecten varieren qua datering van de 16e eeuw (Engelse bank) tot net voltooid (Claudy Jongstra en Raquel Maulwurf).

De Jonge ziet de objecten zelf ook als hotelgasten: ‘Het zijn voorwerpen die voor een tijdje op bezoek zijn bij iemand die zich even eigenaar mag noemen.’ HOTEL PANORAMA heeft de sfeer van een oud chic hotel. De Jonge noemt de film The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson als één van zijn inspiratiebronnen. Hij stelt zich voor dat de eigenaar van HOTEL PANORAMA een verzamelaar is met liefde voor object en kwaliteit, iemand die een bijzondere aandacht heeft voor materiaal en techniek. De meeste objecten in de lobby hebben een leven achter zich en nu een eigen plek gekregen. In twee vitrines staan voorwerpen die ooit door reizigers werden rondgedragen op hun omzwervingen, zoals reisbestek, een zakkompas, reisklokken en een mini fotoalbum met portretten van geliefden. Aan de wanden van de lobby hangen foto’s, wandkleden en schilderijen. De mix van stijlen weerspiegelt de hedendaagse tendens van eclecticisme: dwars door de tijd heen vertellen de objecten het verhaal van een verzamelaar. De wanden van de lobby zijn grote zwart-wit foto’s, het zijn de objecten die reliëf, kleur en betekenis aan de ruimte geven.

Piet de Jonge (1954) studeerde kunstgeschiedenis en filosofie in Groningen. Hij was onder meer werkzaam als conservator bij het Van Abbemuseum en hoofdconservator van Museum Boijmans Van Beuningen en het Kröller-Müller Museum. Sinds 2015 is hij artistiek leider van het tweejaarlijks kunstfestival CHARLOIS SPECIAAL. Daarnaast is hij werkzaam als zelfstandig tentoonstellingsmaker. 

Koen Steger (1992) en Neal Groot (1993) maakten furore met hun spectaculaire decor voor Zomergasten. Ze zijn alumni van de Academie voor Theater en Dans, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Neal is creatief technisch producent voor diverse theatergezelschappen. Zo werkte hij verschillende decorontwerpen uit voor theater op locatie, performing arts installaties en theatertours. Koen is scenograaf en ontwerpt theaterdecors, festivaldecors en lichtinstallaties.