PAN Podium 2017

PAN Podium biedt de bezoeker van PAN Amsterdam ook dit jaar een afwisselend programma van inspirerende, interactieve presentaties en wetenswaardigheden over uiteenlopende aspecten van kunst en de kunstmarkt.

PAN Podium is vrij toegankelijk voor beursbezoekers.

Vandaag:

Woensdag 22 en Donderdag 23 november  | Museum De Fundatie 

Museum de Fundatie uit Zwolle heeft een omvangrijke internationale kunstcollectie die eeuwen omvat. Twee recente aanwinsten van het museum staan op PAN Podium centraal: een video van de jonge Overijsselse multimediakunstenares Elise van der Linden (1983) en het schilderij Gewitterfront uit 2016 van Neo Rauch (1960).

Museum de Fundatie beschouwt Van der Linden als groot talent en laat het PAN-publiek graag kennis met haar maken. In januari 2018 opent de eerste  overzichtstentoonstelling van de toonaangevende kunstenaar Neo Rauch in Nederland. Met trots presenteert het museum het jongste werk van deze kunstenaar in Nederlands openbaar bezit. 

Directeur Ralph Keuning geeft om 12.30 en 14 uur een FundatieTalk over het museum, de collectie, tentoonstellingen en de toekomstplannen. 

Donderdag 23 november | Quote (vanaf 19:00 uur)

Tijdens kunstontmoetingen zal PAN Amsterdam in samenwerking met Quote een Talks-sessie verzorgen. Wat betekent de opkomst van de zogenaamde 'museumclubjes'? Welke waarde hebben ze en wat zijn de verschillen? Hoe begin je met investeren in kunst en wat zijn daar in deze tijd van lage rentes de voordelen van? We spreken met jonge ondernemers uit de kunstwereld, maar laten ook enkele ervaren verzamelaars aan het woord. De presentatie is in handen van Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck.
 

Verwacht:
Vrijdag 24 november | Amsterdam Museum

Op het PAN Podium presenteert het Cromhouthuis, onderdeel van Amsterdam Museum, zich als nieuwe museumlocatie in Amsterdam. Met een programma vol lezingen over het museum en de tentoonstelling Goud!, waarvan twee lezingen met juwelen uit de Lopez Suasso-collectie live in handen van conservator Thijs Boers.

De tentoonstelling ‘Goud! Horloges en juwelen van Sophia Lopez Suasso’ toont meer dan 150 kostbaarheden uit de collectie van een bijzondere verzamelaar in Amsterdam: Sophia Lopez Suasso-de Bruijn (1816-1890) in beheer van het Amsterdam Museum. Van negentiende-eeuwse horloges van onder andere het beroemde merk Patek Philippe tot met edelstenen bezette broches en ingenieuze snuifdozen. 

Zaterdag 25 november | Rijksmusem

Het Rijksmuseum biedt op PAN Podium doorlopend plaats aan 20 personen voor een schilderworkshop. Altijd al een eigen Nachtwacht willen schilderen? Dan is dit uw kans! Penselen in de aanslag en haal de ware Rembrandt in uzelf naar boven.

Senior-conservator 18de en 19de-eeuwse schilderkunst Jenny Reynaerts geeft een lezing over de 19de-eeuwse kunstenaar Matthijs Maris (1839-1917). Sprookjesachtige figuren, wonderlijke landschappen en mysterieuze scènes kenmerken het werk van de middelste van de kunstenaarsbroers Maris. 

Daarnaast eert het Rijks dit najaar Nederlands eerste schilder Johan Maelwael (ca. 1370 - 1415). Conservator in opleiding Jochem van Eijsden u mee in het verhaal van de oom van de Gebroeders van Limburg, die zich ruim zeshonderd jaar geleden ontwikkelde tot een van de succesvolste en best betaalde meesters in West-Europa. 

Zondag 26 november | Amsterdam Museum
Op het PAN Podium presenteert het Cromhouthuis, onderdeel van Amsterdam Museum, zich als nieuwe museumlocatie in Amsterdam. Met een programma vol lezingen over het museum en de tentoonstelling Goud!, waarvan twee lezingen met juwelen uit de Lopez Suasso-collectie live in handen van conservator Thijs Boers.

De tentoonstelling ‘Goud! Horloges en juwelen van Sophia Lopez Suasso’ toont meer dan 150 kostbaarheden uit de collectie van een bijzondere verzamelaar in Amsterdam: Sophia Lopez Suasso-de Bruijn (1816-1890) in beheer van het Amsterdam Museum. Van negentiende-eeuwse horloges van onder andere het beroemde merk Patek Philippe tot met edelstenen bezette broches en ingenieuze snuifdozen. 

 

Geweest:

Zondag 19 november | Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt bestaat uit particuliere Nederlanders die helpen ons openbaar kunstbezit te verrijken, te behouden en door te geven aan de volgende generaties. Het programma op PAN Podium is zeer divers met sprekers als: Lisette Pelsers (directeur Kröller-Müller Museum), Deirdre Carasso (Directeur Stedelijk Museum Schiedam), Jet Pijzel-Dommisse (oud-conservator Gemeentemuseum Den Haag en bestuurslid Vereniging Rembrandt), Doede Hardeman (Hoofd Collecties, Gemeentemuseum Den Haag) en vele anderen.
U vindt hier het uitgebreide programma.

Maandag 20 november | Vakschool Schoonhoven & Gallerease

Vakschool schoonhoven (overdag)
Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar studen worden opgeleid tot goudsmid, zilversmid, juwelier of uurwerkmaker. De vakschool die sinda 1895 in de zilverstad Schoonhoven is gevestigd, is de oudste MBO van Nederland. Tijdens PAN Podium geven studenten goudsmeden en uurwerkmakers demonstraties, zijn er lezingen en worden diverse meesterstukken getoond. 
 

Gallerease (vanaf 18:00 uur)
Tijdens PAN Podium neemt Gallerease, het online kunstplatform voor de eclectische verzamelaar, u mee op reis door de online kunstwereld. Als het om kunst gaat rust er nog steeds een klein taboe op het internet, kan een plat scherm immers wel recht doen aan de pasteuze penseelstreken van een Appel? Door middel van een interactief programma demonstreren zij welke innovatieve mogelijkheden het wereldwijde web anno 2017 biedt, en hoe het samenstellen van een veelzijdige collectie online binnen handbereik ligt. Of u verzamelaar, handelaar of een liefhebber bent, het oog voor mooie kunst hoeft dankzij de moderne technologie geen grenzen meer te kennen.
U vindt hier het uitgebreide programma

Dinsdag 21 november | Koninklijke Vereniging van Handelaren in Oude Kunst

‘De Koninklijke VHOK, opgericht in 1911, is de oudste en meest gerenommeerde vereniging van kunsthandelaren in Nederland. Wie een mooi stuk antiek wil aanschaffen, wil precies weten wat hij koopt. Dateringen, toeschrijvingen, staat en conservering van antiek, alles moet kloppen. Wij zijn het kennisinstituut van de kunsthandel in Nederland en staan garant voor kwaliteit en transparantie. Het Koninklijke VHOK-logo fungeert als een keurmerk. In de PAN-praatjes op PAN Podium kunnen bezoekers dinsdag 21 november hun beoordelingsvermogen testen en verbeteren. 
U vindt hier het uitgebreide programma.

Woensdag 22 november | Champagnetalks met Hélène van der Ven en Baukje Coenen (vanaf 19:00 uur)

Art advisors Hélène van der Ven en Baukje Coenen vertellen over het samenstellen van kunstcollectie, In twee lezingen ‘Hoe creëer je de ideale collectie - tips en tricks bij het verzamelen van kunst’ en ‘Oude Meesters in een Nieuwe Wereld’ vertellen zij waar je op moet letten als je een verzameling start. Baukje focust daarbij op oude meesters, Hélène op 19e eeuwse en moderne schilderkunst. Daarna gaan ze met de groep de beurs op om kunstwerken te bekijken. 

Woensdag 22 november | Miluska van 't Lam en Marjolein van Zanten in gesprek met Jan en Monique des Bouvrie (vanaf 20:00 uur)

Jan en Monique des Bouvrie komen praten over kunst: hoe startten zij ooit met kunst verzamelen? Hoe selecteren zij nu en combineren zij kunst in het interieur? Welke kunstenaars moeten we volgens hen in de gaten houden? Wat zijn de PAN-favorieten van deze interior designers? Residence hoofdredacteur Miluska van ’t Lam en Wunderkammer’s Marjolein van Zanten gaan in gesprek op het PAN Podium, woensdagavond 20.00-20.30.