Wat is surrealisme?

Het surrealisme is een kunststroming die nog steeds veel te vertellen heeft en veel hedendaagse kunstenaars aanspreekt en inspireert. Niet verwonderlijk aangezien het surrealisme je meeneemt naar een droomwereld, naar een nieuwe eigen beeldtaal die de huidige tijd loslaat. Het maakt een verlangen naar vrijheid los en een zoektocht naar een hogere werkelijkheid.

Deze beweging werd in 1924 opgericht door André Breton en was de belangrijkste kunststroming tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Deze belangrijke schrijver en kunstcriticus legde de ideeën vast in artikelen en manifesten. Binnen het surrealisme haal je je inspiratie uit visioenen en droombeelden, schakel je het verstand min of meer uit en leg je alles onmiddellijk vast. Surrealisten leggen de nadruk op het onbewuste in hun uitingen. Zo wilden ze hun dromen, fantasieën en verdrongen gedachten naar voren halen, ieder op zijn eigen manier en in zijn eigen discipline, zoals de muziek, literatuur, film en beeldende kunst. De belangrijkste surrealistische kunstenaars zijn Salvador Dali, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró. In Nederland vond deze stroming zijn volgers in het magisch realisme met namen als Jopie Moesman, Pyke Koch en Carel Willink.

Tot op de dag van vandaag speelt het surrealisme een rol en proberen kunstenaars een eigen (nieuwe) spontane fantasiewereld te creëren, niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in de fotografie/film, literatuur en muziek.

Afbeelding: Persistence of memory, Salvador Dalí, 1931, Museum of Modern Art New York